Društvo

Cene smeštaja, ležaljki, hrane i pića: Koliko košta letovanje u Albaniji?

FOTO; Pixabay ilustracija

FOTO; Pixabay ilustracija

Letovanje u Albaniji poslednjih godina sve je češće izbor turista iz Srbije, posebno od kad su u vreme pandemije brojne druge destinacije bile zatvorene za putnike iz naše zemlje, pa su mnogi silom prilika godišnji odmor proveli baš na albanskim plažama. Jednom probali i sad se rado vraćaju.

Posebno jer su cene smeštaja i hrane u priličnoj meri povoljnije u odnosu na tradicionalne destinacije srpskih turista, Grčku, Hrvatsku i Crnu Goru piše Danas.

Cene smeštaja na jadranskoj i jonskoj obali Albanije niže su za 20 do 40 odsto u odnosu na gore navedene zemlje, a u periodu van sezone niže su oko 20 do 30 odsto, piše turistički portal albanija.rs.

Primera radi, cena aprtmana za četiri osobe po noći u Draču i Golemu iznosi 40 do 55 evra, noćenje sa doručkom u dvokrevetnom hotelskom smeštaju je 60 evra, a all inclusive usluga za dvoje 120 evra.

Slična je situacija i sa cenama smeštaja u Valoni i Himari, dok je smeštaj u Sarandi i Ksamilu nešto skupli i kreće se od 50 do 60 evra za četvorokrevetni apartman, dok hotelski smeštaj za dvoje iznosi 50 do 70 evra.

Cene namirnica u supermarketima, kako je navedeno na ovom sajtu, vrlo su povoljne. Na primer, cena mleka je 130 dinara, hleba 60 dinara, kilogram piletine košta 490 dinara, voće je od 90 do 160 dinara, u zavisnosti od vrste. Cigarete koštaju tri evra, odnosno 350 dinara, dok se cene piva kreću od 90 do 140 dinara, u zavisnosti od toga da li je domaće ili inostrano.

Ovo su prosečne scene u marketima na jugu Albanije, dok na severu, u Draču i Golemu, ove cene mogu biti i do deset odsto niže, navedeno je na sajtu albanija.rs.

Kada je reč o hrani i piću u restoranima, večera za dvoje, sa pićem, glavnim jelom, prilogom i salatom, koštaće vas oko 22 evra, odnosno 2.600 dinara. Cena paste kreće se od tri i po do sedam evra (400-800 dinara), dok riba sa prilogom košta oko 1.000 dinara. Cena pice za dvoje je 450 do 700 dinara.

Domaće pivo u restoranu košta oko 140 dinara, čaša vina 200 dinara, dok je cena gaziranih pića oko jedan evro, odnosno 120 dinara.

Taksi prevoz u Draču, za vožnje po gradu, je od 500 do 1.100 dinara, dok je autobuska karta od Drača do Sarande od 1.200 do 1.400 dinara. Litar goriva u martu ove godine iznosio je oko 200 dinara, dok u julu ono vredi malo više od dva evra.

Iznajmljivanje ležaljki sa suncobranom košta od pet do deset evra, odnosno oko 1.200 dinara, u zavisnosti od letovališta, a ako užitak na plaži želite da upotpunite burekom iz pekare, za to će vam trebati oko 100 dinara.