Ekonomija

Deficit budžeta od januara do novembra 2022. godine – 81 milijarda dinara

Foto: Envato elements
Od januara do kraja novembra deficit budžeta Srbije iznosio je 81 milijardu dinara. Prihodi su ostvareni u iznosu od 1.519,1 milijardu dinara, a rashodi su izvršeni u iznosu od 1.600,1 milijardu dinara, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Kada je reč o novembarskim prihodima i rashodima budžeta, naplaćeni su prihodi u iznosu od 137,5 milijardi dinara, od čega su poreski prihodi iznosili 120,9 milijardi dinara.

U novembru je ostvaren deficit u iznosu od 106,3 milijarde dinara.

Najveći deo poreskih prihoda odnosi se na uplatu poreza na dodatu vrednost (PDV) u iznosu od 64,4 milijarde dinara, akciza u iznosu od 29 milijardi dinara i poreza na dobit u iznosu od 12,1 milijardu dinara.

Neporeski prihodi ostvareni su u iznosu od 15,7 milijardi dinara, a priliv donacija u novembru iznosio je 0,9 milijardi dinara.

Rashodi u novembru su izvršeni u iznosu od 243,9 milijardi dinara.

Od toga su rashodi za zaposlene iznosili 29,3 milijarde dinara, kapitalni izdaci 23,9 milijardi dinara, subvencije 19,5 milijardi dinara, rashodi za korišćenje usluga i roba 17,7 milijardi dinara, a transferi OOSO (fond PIO, RFZO, NSZ, fond SOVO) 18,1 milijardu dinara.

„Najveća pojedinačna rashodna kategorija u novembru, sa iznosom od 103,6 milijardi dinara, su bili izdaci za nabavku finansijske imovine, namenjeni prevazilaženju negativnih efekata energetske krize“, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Na nivou opšte države u periodu januar – novembar ostvaren je fiskalni deficit u iznosu od 29,8 milijardi dinara i primarni fiskalni suficit u iznosu od 74 milijarde dinara.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend