Ekonomija

Đedović: Pomeranjem početka grejne sezone uštedelo se 50 miliona evra

Foto: Envato elements
Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović rekla je da je pomeranjem početka grejne sezone ostvarena ušteda od više od 50 miliona evra.

Ona je za TV Pink rekla da je „to ogroman novac, a da je bivši nemački kancelar građanima poručio da će u stanovima morati da budu u džemperima“.

„Srbija je spremna za zimu. Grejna sezona je uspešno počela, zaključno sa 10. oktobrom su napravljene sve pripreme. Potrebno je da se uhodamo, primećeni su neki rutinski kvarovi, ali ništa što ranije nije bio slučaj“, rekla je Đedović.

Dodala je da „ako ne bude nepredviđenih situacija, da ima dovoljno energenata“.

Ona je rekla da je globalna situacija neizvesna i da ne zavisi samo od Srbije.

„U Mađarskoj imamo oko 380 miliona kubika gasa i to je nešto na čemu je tehnička vlada vredno radila, u Banatskom dvoru imamo oko 280 kubika gasa. Ako ne dođe do nepredviđenih situacija imamo dovoljno energenata da to prebrodimo“, rekla je Đedović.

Istakla je da je što se štednje tiče, „potrebno da shvatimo postepeno da odgovornost kreće od pojedinaca“.

Temperature u stanovima će, prema njenim rečima, biti 20 stepeni i da je za sada odluka takva.

„Ako spoljne temperature ne padnu ispod 16 stepeni, sistem se sam niveliše i greje manje“, rekla je Đedović i navela da ima u rezervama oko 35.000 tona mazuta i da je to „dovoljno u ovom momentu“.

Kada je reč o uglju, Đedović je navela da ga u rezervama ima 1,2 miliona tona i da se radi na uvozu tog energenta.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

 • Ova „osoba“ koja je dala saopštenje je ministarka,au pa mi smo definitivno gotovi!?!
  Veću gomilu gluposti nisam pročitao,mislim na njenu izjavu!?!
  Kakva ušteda,u čemu,u lešnicima?!?
  Nesposobni vlastodršci-kabadahije su „odlučili“ da temperatura u stanovima bude 20 stepeni,au kakva glupost,nisu svi stanovi isti,nisu svi napravljeni po određenom standardu i nemaju svi istu raspodelu termofobnih i termofilnih objekata,itd,itd.
  Da bi neki „ministar“ davao stručne izjave,mora da bude interdisciplinarno i multidisciplinarno obrazovan,što sa Srpskom vladom nije slučaj,bar u poslednjih 70 godina!!!

  Zato POBUNA DO SLOBODE!!!

%d bloggers like this:
Send this to a friend