Ekonomija

Država dala Srbijagasu garanciju za još 225 miliona evra duga

Foto: Pixabay/ilustracija

Foto: Pixabay/ilustracija

Država će dati garanciju za kredit JP „Srbijagas” u iznosu od 225 miliona evra uvećanog za iznos kamate i troškova, vidi se iz predloga zakona koji je Vlada Srbije dala skupštini na razmatranje.

Kako piše Nova ekonomija, Srbija se time obavezala da će platiti dug Srbijagasa ukoliko javno preduzeće ne izmiri dug u roku do mesec dana od dospeća kredita.

Zbog toga u svakom u republičkom budžetu već mora da bude obezbeđen novac za plaćanje ovih potencijalnih dugovanja.

Vlada je odlučila da dâ garanciju za dug „Srbijagasa” zbog energetske krize i visokih cena uvoznog gasa, navodi se u obrazloženju predloga zakona.

Kako se navodi u obrazloženju predloženog zakona, Zakonom o budžetu za 2023. godinu predviđeno je da Vlada može da odluči da izda garancije „radi očuvanja finansijske stabilnosti, sprečavanja nastupanja ili otklanjanja posledica vanrednih okolnosti” u iznosu od 120 milijardi dinara (više od milijardu evra).

Novac koji u budžetu bude predviđen za davanje garancija ne ulazi u deficit. Međutim, takve garantovane kredite javna preduzeća ranije po pravilu nisu vraćala, pa su tako ove vrste garancija verovatni budući trošak poreskih obveznika, na šta je upozoravao i Fiskalni savet.