Društvo

Država ispunila zahteve poljoprivrednika Stiga, otkupljuje 131.000 tona pšenice po 40 dinara?

FOTO:Boom93/M.Veljković

FOTO:Boom93/M.Veljković

Vlada Srbije odobrila je da Republička direkcija za robne rezerve kupi 131.000 tona merkantilne pšenice po 40 dinara za kilogram, sa uključenim PDV-om, navodi se u Zaključku u koji je Tanjug imao uvid.

U dokumentu se navodi da pšenica mora biti domaća i iz ovogodišnjeg roda, zrela, zdrava, bez znakova plesni, stranih mirisa i ukusa, pogodna za ljudsku ishranu, nezaražena pšeničnim bolestima i štetočinama.

Upravo to je i bilo obećanje Udruženju poljoprivrednih proizvođača „Stig“ iz Požarevca na sastanku u utorak, 28. juna u predsedništvu Srbije.

Nakon sastanka sa Ivicom Kojićem, šefom kabineta predsednika države, i Markov Saranovcem, šefom kabineta u Ministarstvu poljoprivrede u izjavi za Boom93, Ivan Miljković potpredsednik Udruženja, izjavio je da su zadovoljni što su uspeli da skrenu pažnju na problem koji postoje u poljoprivredi sa kojima se suočavaju, a da im je glavni cilj bio da probaju da promene status poljoprivrednika.

„Na sastanku nam je rečeno da će Republička direkcija za robne rezerve izaći sa cenom pšenice od 40 dinara po kilogramu. Pored toga, 131 hiljadu tona pšenice će kupiti i na taj način će pokušati da rasterete tržište. Takođe, bilo je reči i o predstojećoj žetvi suncokreta, gde smo dobili obećanje da za par nedelja možemo da se sastanemo kako bi se dogovorili oko relaksacije tržišta“, rekao je za Boom93 u sredu Miljković.