Ekonomija

Država kreditima pomaže turizam, ugostiteljstvo i putnički saobraćaj

Ministri finansija i privrede, Siniša Mali i Goran Knežević saopštili su da je Vlada Srbije usvojila program dodatne podrške privrednim subjektima iz oblasti turizma, ugostiteljstva i putničkog saobraćaja, kroz kredite Fonda za razvoj za tekuću likvidnost i obrtna sredstva pod izmenjenim uslovima.
ilustracuja/pixabay

Krediti se odobravaju sa rokom otplate do pet godina koji uključuje grejs period do dve godine, ukupno trajanje kredita do 24 meseca grejsa i do 36 meseci otplate, kamatnu stopu od jedan odsto na godišnjem nivou, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Krediti se odobravaju i vraćaju u dinarima, a maksimalan iznos kredita za jednog korisnika kredita sa povezanim licima može biti za preduzetnike i mikro pravna lica do 20 miliona dinara, za mala pravna lica do 80 miliona i za srednja pravna lica do 180 miliona dinara.

Najviši iznos odobrenog kredita može biti do 80 odsto ostvarenih poslovnih prihoda po poslednjem predatom finansijskom izveštaju.

Mali je podsetio da privredni subjekti iz ovih sektora već koriste ekonomske mere koje je Vlada donela, a koje se odnose na odlaganje poreza i doprinosa na zarade i na isplatu tri minimalne zarade.

„Isplatili smo prvu minimalnu zaradu, koju su dobili i zaposleni u ovim sektorima, a drugi minimalac će biti isplaćen već početkom juna“, rekao je Mali.

Knežević je istakao da se vodilo računa da privrednici uz ovu podršku, u što kraćem roku prevaziđu posledice izazvane pandemijom koronavirusa.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend