Ekonomija

Država predlaže minimalac od 40.000, sindikati protiv

Boom93 / R. Momirović

Boom93 / R. Momirović

Pregovori o minimalnoj zaradi za narednu godinu počeli su u ponedeljak, a nastavljaju se danas i već je otkriven jaz između države i poslodavaca s jedne i sindikata s druge strane.

Unija poslodavaca Srbije kao predstavnik privrede u Socioekonomskom savetu napravila je tradicionalnu anketu među svojim članovima koji su se izjasnili da bi pristali na povećanje minimalca za devet do 12 odsto ukoliko država pristane da smanji namete na zaradu kako teret povećanja ne bi pao na kompanije.

Predstavnici države, odnosno Ministarstva finansija predložili su povećanje oko 14 odsto, uz smanjenje dažbina, pre svega povećanjem neoporezivog iznosa i eventualno nekim smanjenjem doprinosa na teret poslodavca.

Predlog države je da mesečni minimalac sledeće godine iznosi oko 40.000 dinara.

Minimalna zarada se utvrđuje kao satnica i ona ove godine iznosi 201,22 dinara. Za mesec sa prosečnih 176 radnih sati to znači da je neto mesečna minimalna zarada 35.414 dinara.

Sindikati su čini se ove godine odlučniji nego ranije da se izbore za veći minimalac nego što im je izgleda država namenila.

Treća strana u ovom tripartitnom telu, sindikati, postavili su na prvom sastanku dva zahteva.

Foto: printskrin Danas

Prvi je da se razmotri inicijativa iz maja da se dva puta godišnje usklađuje minimalna zarada sa potrošačkom korpom usled visoke inflacije, a drugi zahtev proizilazi iz dogovora iz 2018. godine da se minimalna zarada izjednači sa minimalnom potrošačkom korpom.

Više na linku Danasa.