Društvo

E-fiskalizacija: Novi problemi ili olakšanje u poslovanju za male preduzetnike?

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Novi sistem fiskalizacije podrazumeva postojanje uređaja koje će poreski obveznici koristiti u komunikaciji sa Poreskom upravom onlajn sve vreme. Nove fiskalne uređaje moraće da imaju gotovo svi privrednici, a izuzetak će biti samo nekoliko profesija.

Od 1. maja za sve koji treba da budu obveznici novog sistema važi pravilo da moraju da imaju nove fiskalne kase i uredjaje i da potpuno rade po novom sistemu.

Na listi Nove fiskalne uređaje biće svi trgovci, banke, osiguravajuća društva, kladionice i kockarnice, frizeri, kozmetičari, noćni klubovi i splavovi, trgovci nekretninama, građevinske firme i izvođači, kao i privatni lekari i različite agencije.

Baner Boom93 Android aplikacija

Po starom sistemu frizerski saloni nisu imali obavezu izdavanja fiskalnih računa prilikom pružanja usluga, ali prema novom zakonu jesu.

Frizerka, Jelena Golubović šest godina ima fiskalnu kasu. Mesečno je GPS plaćala oko 400 dinara, a sada će je sistem nove fiskalne kase koštati skoro četvorostruko više.  Golubović kaže da je novi sistem fiskalizacije za nju neopravdan i ne razume ga. Smatra da subvencionisanje nove fiskalne kase od strane države ne smatra nekom posebnom pomoći, jer će se tek pokazati da će ova nova mera biti mnogo skuplja nego do sada.

Novu fiskalizaciju pravdaju time što će podaci o pazaru ići direktno u poresku upravu. Zar do sad nije imala uvid. Pazar koji kucam na kasi, uplaćujem svakodnevno i tu se vidi koji je iznos, novac ne možete sakriti“, navodi Golubović.

Foto: S.Lisac

Kaže da je ovo za nju još jedan udar na džep, iako se još uvek nisu oporavili ni od pandemije korone. Došla je skoro u situaciju da odjavi  svoj salon zbog visokih nameta i pada prihoda.

Teško sastavljam kraj s krajem.  Ne mogu da radim ceo dan u salonu. To je nemoguće.  Samohrana sam majka i ne znam da li neko može da kaže da ovoga posla može da se živi. Ne može. Kažu mi zatvori salon i zaposli se negde. Nije ni to lako, tek tako zatvoriti salon“, navodi.

Oni koji se bave internet prodajom spadaju u delatnosti koje takođe moraju da imaju fiskalnu kasu.

U skladu sa Uredbom, za prodaju na malo, putem internet prodavnice, postoji obaveza evidentiranja prometa preko fiskalne kase i izdavanja fiskalnog računa, jer šifra delatnosti 47.91- trgovina na malo posredstvom pošte ili preko interneta, nije izuzeta od obaveze vođenja prometa preko fiskalne kase i izdavanja računa.

FOTO: R. Momirović/privatna arhiva

Radoslav Momirović, preduzetnik koji ima on line prodavnicu muškog donjeg veša, „Manor underwear“  kaže je dobro što je država obezbedila novac za fiskalnu kasu, oko 20o evra, sasvim dovojlno za malog preduzetnika koji do sada nije radio sa kasom. Navodi da je problem što to donosi trošak ne mesečnom nivou.

Do sada nismo imali nikakav trošak za plaćanje na mesečnom nivou. Sada moramo da plaćamo konekciju između kase i poreske uprave. Koštaće skoro 2000 dinara i uticaće na samu cenu gotovih proizvoda.“

Ono što Momirović vidi kao još jedan problem je prilagođavanje novom sistemu fiskalne kase, te smatra da je potrebno vreme za prilagođavanje.

Videćemo kako će sve to zaživeti. Svakako će prilagođavanje kasi oduzeti više vremena u smislu funkcionisanja, odobravanja popusta kupcima i ostale stvari vezane za obračune, kao i načina naplate.“

Momirović kaže da bi bilo korisno kada bi se napravilo uputstvo koje olakšalo poslovanje, pogotovo onima koji se prvi put susreću sa radom na fiskalnoj kasi.

Internet prodaja fizičkim licima znači da će prodavac kucati fiskalni račun i upakovati ga sa proizvodom i poslati kupcu, fizičkom licu. Kada se radi o uslugama koje se pružaju putem interneta fizičkim licima, onda će se za svaki primljeni prihod od usluga koje su pružene fizičkim licima, morati kucati fiskalni račun koji će pokrivati primljenu naknadu za uslugu“, objašnjava predsednica Udruženja „Računovodstvena komora Srbije, mr Snežana Mitrović.

Mitrović smatra da je greška to što su advokati izuzeti od obaveze vođenja prometa preko fiskalne kase jer imaju ogromne promete i to bi bila kontrola njihovih prometa i kada po sili zakona moraju ući u sistem PDV ako su ostvarili promet od 8.000.000 dinara.

Uvođenje e-kase nije zaobišla ni pijačne radnike. U pojedinim gradovima u Srbiji održan je protest, a kako je najavljeno nastaviće se sa protestima zbog uvođenja fisklanih kasa na pijacama. Nada Milojević godinama prodaje na pijaci „Krug“ u Požarevcu, kao privatni preduzetnik. Bićemo prinuđeni da se odjavimo i zatvorimo naša radna mesta, rekla je u ponedeljak za Boom 93. Više o tome pogledajte OVDE.