Ekonomija

E-fiskalizacija u Srbiji: Mali privrednici se žale zbog kazni

FOTO: Pixabay ilustracija
Poreska uprava počela je kontrole od 1. maja, kada je počela i primena Zakona o fiskalizaciji, kažnjavajući male firme, proizvodne i ugostiteljske radnje koje su na vreme podnele zahteve za nove fiskalne kase.

Najčešće se to dešavalo firmama kojima su nove fiskalne kase odobrene, ali im još nisu isporučene od servisera, kaže Darko Majstorović, direktor firme „Control 1“ koja radi zastupanje u poreskim kontrolama piše Nova ekonomija.

Poreska uprava je, prema pisanju medija, uradila 760 kontrola evidentiranja prometa preko nove fiskalne kase, od toga, 143 objekta dobila su zabranu obavljanja delatnosti i to 138 objekata na 15 dana i pet objekata na 90 dana.

„Kažnjene su male firme, mikro radnje, koje pripadaju maloj privredi, koja inače čini više od 70 odsto ukupne privrede. Prema uvidu koji sam imao u pojedine naloge kontrole firmi koje su zatvorene piše da su kažnjene zato što nisu imale kasu, koja im je inače odobrena, kupile su je, ali tog dana kad je došla inspekcija kasa nije bila u radnji nego u servisu“, kaže Majstorović.

Prema tome, kažnjeni su, prema njegovoj oceni, privrednici zbog tehničkih problema u vezi sa uvođenjem kasa, a za to nisu bili krivi.

„Mi smo uradili nekoliko kontrola u firmama koje su zatvorene i dešavalo se da utvrdimo da su mali privrednici podneli zahtev na vreme, dobili fiskalnu kasu i Poreska uprava vidi da su dobili bezbednsoni element, ali su ih kažnjavali jer njihove kase nisu bile isporučene od servisera“, kaže Majstorović.

Teret nove fiskalizacije najviše je pao na malu privredu, ocenjuje on.

„Poreska uprava ne kažnjava velike firme, najveći teret pao je na male firme. Mera zatvarnja radnje je potpuno pogrešna poreska politika, zatvarati nekog je protivustavno jer svi imaju pravo na rad“, kaže on.

Takva mera predstavlja bahatu i lošu poresku politiku, prema njegovoj oceni, koja pripada prošlosti a ne budućnosti.

„Mali privrednici su uputili primedbe i žalbe na takva rešenja Poreske uprave. Ali, mnogima nije ni uvažena žalba je su im doneta nova rešenja kojima se ponovo potvrđuje kazna. Sledeći stepen je Upravni sud. Nije fer da Poreska uprava to radi, borićemo se da pomognemo privrednicima“, poručuje Majstorović.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend