Ekonomija

EBRD: U Srbiji otvoreno 180 radnih mesta kroz EU-EBRD program za mala preduzeća

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) saopštila je danas da su 132 preduzeća u Srbiji unapredila poslovanje i poboljšala konkurentnost zahvaljujući programu "EU za Srbiju – EBRD saveti za mala preduzeća", kao i da je u okviru programa otvoreno 180 radnih mesta.

Kako je saopšteno, 72 preduzeća i 29 konsultanata je prošlo obuku i treninge iz različitih poslovnih oblasti, čime su unapredili svoja znanja i veštine.

Baner Boom93 Android aplikacijaPutem programa „Saveti za mala preduzeća“, koji se u Srbiji sprovodi od 2019. godine, domaće firme mogu zatražiti konsultantske usluge za širok spektar oblasti, uključujući implementaciju standarda kvaliteta, razvoj marketinških planova, finansijsku analizu, izradu biznis plana, uvođenje informacionog sistema upravljanja ili poboljšanje energetske efikasnosti.

Program vredan 2,2 miliona evra sprovodi EBRD u saradnji sa Ministarstvom privrede Srbije, a finansira ga EU.

Troškovi projekta, u iznosu od 50 do 75 odsto, finansirani su bespovratnim sredstvima koje je obezbedila EU.

Program, koji trenutno ulazi u završnu godinu implementacije, finansira se sredstvima iz Nacionalnog instrumenta za pretpristupnu pomoć Evropske unije (IPA), i za sada je 2,2 miliona evra opredeljeno iz ovih fondova u saradnji sa Ministarstvom privrede.

Ministarka privrede Anđelka Atanasković poručila je da su sredstva obezbeđena iz IPA fondova, na predlog Ministarstva privrede, značajno doprinela većoj konkurentnosti i boljem poslovanju domaćih preduzeća i da će njen resor nastaviti da obezbeđuje nova radna mesta i podržava privrednike.

U saopštenju je navedeno da je 67 odsto preduzeća godinu dana posle projekata zabeležilo porast broja zaposlenih, dok je skoro 60 odsto preduzeća registrovalo porast prihoda.

Dodato je da je 99 odsto kompanija koje su učestvovale u projektima izjavilo da bi ponovo sarađivali sa eksternim konsultantima na poboljšanju poslovanja.

Tokom protekle dve godine najveći deo projekata bio je u oblasti digitalizacije i razvoja informacionih sistema ili alata za pospešivanje prodaje putem interneta.

Menadžer programa EBRD „Saveti za mala preduzeća“ Aleksandra Miladinović izjavila je da je jačanje sektora malih i srednjih preduzeća jedan je od prioriteta EBRD-a u Srbiji.

„Od osnivanja naše kancelarije u Srbiji podržali smo preko 1.000 preduzeća. EBRD kroz ovaj Program preduzećima nudi pristup znanju i ekspertima koji im pomažu da unaprede svoje poslovanje i povećaju konkurentnost na domaćem i izvoznim tržištima“, rekla je Miladinović.

Menadžer programa za pomoć MSP (mala i srednja preduzeća) i inovacije u Delegaciji EU u Srbiji Dejan Šuvakov izjavio je da je EU do sad uložila 14 miliona evra u savetodavnu pomoć srpskim firmama.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend