Ekonomija

Ekonomisti upozoravaju na dvocifrenu inflaciju, da li su cene veštački održavane

Foto: Pixabay /ilustracija

Foto: Pixabay /ilustracija

Osim onih osnovnih životnih namirnica, čije je cena država zamrzla – sve ostalo je, kako se čini, poskupelo. Najavljeno je da će poskupiti i bankarski proizvodi, krediti, dozvoljeni minus. Ekonomisti kažu da će inflacija u narednom periodu biti dvocifrena, a sagovornici N1 saglasni su da su izbori jedan od razloga zbog kog su cene veštački održavane na istom nivou.

Cene šećera, brašna, ulja, svinjskog buta i dugotrajnog mleka sa 2,8 procenata mlečne masti zamrznute su odlukom Vlade od novembra prošle godine. Ovo jesu osnovne životne namirnice, ali ne i jedine koje građani kupuju svakog dana. Kažu – poskupljenja su osetna.

Beograđani su to u anketi TV N1 prokomentarisali ovako:

Baner Boom93 Android aplikacija

„Puno su velike cene. Kafa je skočila sačuvaj bože. Mislim, to možete i sami da proverite.

N1: Šta sve stane u kesu?

„Evo za 1600 dinara – sladoled, šlag, kafa i cigarete“.

„Ne osećam neku razliku, zato što namirnice koje kupujem su standarne, čak su neke cene i povoljnije“.

„Pa poskupelo je sve, nema šta tu da se kaže. Šta vam je nekad trebalo za dve hiljade dinara da ponesete u dve ruke, sad vam treba duplo“.

„Ja moram da kupim sve isto, bez obzira koliko košta. Ali poskupelo je sve, najmanje 10 odsto“.

Prilikom kupovine namirnica treba racionalno promišljati na osnovu realnih potreba domaćinstva. Pre odlaska u nabavku treba planirati, upoređivati cene i izbegavati velika pakovanja namirnica i promotivnih proizvoda, kaže Zoran Nikolić iz Nacionalne organizacije potrošača.