Ekonomija

Ekonomski časopis o Srbiji: Eksplozivan rast uvoza i rebalans budžeta u najavi

FOTO: FoNet

FOTO: FoNet

U eksploziji rasta uvoza, čiji je rast vrednosti u prva četiri ovogodišnja meseca više nego dvostruko premašio rast vrednosti izvoza, glavne komponente su uvoz sirove nafte i gasa, uvoz koksa i naftnih derivata, uvoz hemijskih proizvoda i, u prvom tromesečju, uvoz električne energije, upozorili su danas analitičari stručnog časopisa MAT (Makroekonomske analize i trendovi).

Trenutno najbrže raste trend uvoza energije, koji je u aprilu 2022. dostigao vrednost 140 odsto iznad proseka prethodne godine, navodi MAT u „Oceni privrednih aktivnosti“.

„Vrednost ukupnog izvoza u prva četiri meseca 2022. godine bila je veća nego u istom periodu 2021. za 1,8 milijardi evra. Međutim, povećanje vrednosti uvoza istovremeno je iznelo 3,8 milijardi evra, a deficit je povećan za preko dve milijarde evra“, naglasili su analitičari MAT.

Baner Boom93 Android aplikacija

U analizi ekonomskih kretanja za prva četiri meseca ove godine, autori MAT ukazali su da se od početka 2022. ekspanzija uvoza pojačavala.

„Izvoz je za četiri meseca međugodišnje povećan za 27,3 odsto a uvoz za 45,8 odsto. Glavna eksplozija uvoza desila se u prva dva meseca ove godine, u kojima je međugodišnji porast izneo 52 odsto, u martu je međugodišnji rast uvoza smanjen na 44 odsto, a u aprilu na 38 odsto“, upozorili su analitičari MAT.

Oni navode da je stopa rasta izvoza u tom periodu oscilirala između 24 odsto i 30 odsto.

Vrednosti izvoza u martu 2022. od 2,44 miiljarde evra i naročito, uvoza od 3,44 milijrade evra su, kako su naveli, apsolutno najveće mesečne vrednosti koje su do sada ostvarene. Međutim, upozorili su da je značajno smanjen stepen pokrivenosti uvoza izvozom sa prosečnih 76 odsto u 2021. godini na svega 68 odsto u aprilu ove godine.

„Otuda (spoljnotrgovinski) deficit, koji je u 2021. godini iznosio u proseku 582 miliona evra mesečno, tokom poslednja tri meseca nije pao ispod milijardu evra, a u februaru je ostvaren i apsolutno najveći mesečni deficit u iznosu od 1,08 milijardi evra“, istakli su analitičari MAT.