Društvo

Elektronski potpis na daljinu besplatno dostupan gradjanima Srbije

Pixabay/Ilustracija

Pixabay/Ilustracija

Кancelarija Vlade Srbije za informacione tehnologije i elektronsku upravu od danas je omogućila novu uslugu na Portalu eUprava – elektronski potpis na daljinu (u klaudu).

lektronski potpis na daljinu je sertifikat za kvalifikovano elektronsko potpisivanje na daljinu koji se čuva na serverima u Državnom data centru.

Svaki gradjanin koji ima ConsentID mobilnu aplikaciju ili kvalifikovani elektronski sertifikat na smart kartici ili USB tokenu može besplatno da dobije elektronski potpis u klaudu, saopštila je Kancelarija za IT i eUpravu.

Baner Boom93 Android aplikacija

Da bi gradjani koristili elektronski potpis u klaudu na Portalu eUprava na raspolaganju je i Aplikacija za elektronsko potpisivanje u klaudu kao usluga namenjena svima koji žele da na brz, jednostavan, pouzdan i bezbedan način elektronski potpišu pdf ili xml dokument.

Takodje, i sve ostale usluge na Portalu eUprava euprava.gov.rs ili Portalu lokalnih poreskih adminsitracija lpa.gov.rs koje zahtevaju elektronsko potpisivanje mogu da se elektronski potpišu u klaudu.

„Кvalifikovani elektronski sertifikat za kvalifikovano elektronsko potpisivanje na daljinu donosi brojne olakšice kako administrativnom sistemu naše zemlje, tako i gradjanima jer omogućava jednostavniju, povoljniju i besplatnu upotrebu elektronskog potpisa, budući da ne zahteva da korisnik poseduje čitač smart kartica i instalaciju dodatnih softvera“, rekla je ministarka trgovine turizma i telekomunikacija Tatjana Matić prilikom puštanja u rad nove elektronske usluge.

Ona je dodala da je ovo važan korak za dugoročni razvoj digitalnog društva u Srbiji i da je veoma raduje „što smo svi bliže iskorišćenju svih potencijala digitalnog doba“.

„Zahvaljujući elektronskom potpisu u klaudu gradjani više neće morati da brinu oko instalacije softvera za korišćenje potpisa na karticama ili tokenima, a omogućeno im je da koriste i najsloženije usluge elektronske uprave samo sa mobilnog telefona“, rekao je direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović.

Pozvao je i druge državne institucije, pre svega Agenciju za privredne registre, Centralni registar obaveznog socijalnog osiguranja, Nacionalnu službu za zapošljavanje i Poresku upravu, da u najkraćem roku omoguće korišćenje elektronskog potpisa u klaudu i na njihovim portalima.