Ekonomija

Erste banka: Pad BDP-a Srbije ove godine jedan odsto

Bruto domaći proizvod (BDP) Srbije nastaviće da pada do kraja ove godine, a velike investicije u infrastrukturu javnog sektora, zajedno sa visokim rastom kreditiranja privatnog sektora, podržavaju ekonomiju, dok rizici potiču od tržišta rada, koje zavisi od državnih subvencija, kao i mogućeg sporog odnosno sporijeg oporavka evrozone kao ključnog trgovinskog partnera, procenili su analitičari Erste banke.
pixabay/ilustracija

Po njihovoj prognozi, pad BDP-a na kraju ove godine iznosiće jedan odsto, dok će naredne godine rast biti pet odsto.

Prognoze su i da će ukupan budetski deficit na kraju godine iznositi 3,5 milijardi evra, odnosno 7,5 odsto BDP-a.

Očekivanja stručnjaka Erste banke su i da će inflacija u Srbiji ostati stabilna, odnosno da će rast potrošačkih cena ove godine iznositi 1,7 odsto, a naredne 1,8 odsto.

Dinar je, kako su istakli, i dalje jedna od najstabilnijih valuta na svetu od početka godine, s obzirom na dnevno trgovanje u uskom rasponu od 117,4 do 117,6 dinara za evro.

„I dalje smo uvereni da NBS ima na raspolaganju više nego dovoljno sredstava kako bi obezbedila stabilnost deviznog kursa, budući da se devizne rezerve nalaze na nivou od solidnih 29 odsto BDP-a“, navodi se u analizi Erste banke.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend