Ekonomija

EU daje Srbiji još 10 miliona evra za ekonomski oporavak

(BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO)

(BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO)

Ministarka evropskih integracija Srbije Jadranka Joksimović i šef delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre potpisali su sporazum o dodatnoj podršci Srbiji sa 10 miliona evra za ekonomski oporavak od posledica pandemije kovida-19.

Joksimović je istakla da je taj sporazum nastavak dobrih vesti, posle odluke država članica EU da se sa Srbijom naredne nedelje, na Međuvladinoj konferenciji, otvori Klaster 4 sa četiri poglavlja koja se tiču zaštite životne sredine.

Taj novac je namenjen projektu „EU pro plus“ i samo je deo od 30 miliona evra koji će uslediti u narednom periodu, rekla je Joksimović, uz napomenu da je namenjen projektima za unapređenje i jačanje otpornosti lokalnih samouprava u saniranju posledica pandemije kovida-19.

Baner Boom93 Android aplikacija„U proteklom periodu smo radili sa 99 opština, a verujem da, kada bismo uradili analizu, značajan broj njih bi mogao da pređe u kategoriju srednje razvijenih opština“, rekla je Joksimović, pozivajuči opštine da pripreme projekte za pozive koji će uslediti.

(BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO)

Žiofre je rekao da EU ostaje partner Srbiji u procesu evropskih integracija, a Međuvladina konferencija će potvrditi napredak Srbije u tom procesu.

„Potpisali smo danas sporazum od 10 miliona evra“, podsetio je on i naglasio da je ekonomija Srbije u izazovnim okolnostima pandemije dobro reagovala, ali, kako kaže, treba pomoći opštinama u suočavanju sa izazovima koji predstoje.

„U saradnji sa Ministarstvom i našim partnerom UNOPS već smo uložili 30 miliona evra, a dodatni novac će biti iskorišćen za infrastrukturu, socijalne usloge i ravnomerni ekonomski razvoj“, dodao je Žiofre.

Žiofre je naveo da je već raspisan poziv za EU PRO plus program, u iznosu od 4,5 miliona evra, za lokalne samouprave, regionalne razvojne agencije i nevladine organizacije.