Ekonomija

Evropska investicona banka u 2020. za 50 odsto povećala kreditiranje u Zapadnom Balkanu

Evropska investiciona banka (EIB) objavila je danas da je uložila 873 miliona evra u Zapadni Balkan tokom 2020. godine, što je oko 50 odsto više nego u prethodnoj godini.

Većina novca, odnosno 531 milion evra, je u skladu sa prioritetima Evropske unije za povećanje povezanosti plasirana u izgradnju i modernizaciju transportne infrastrukture u regionu.

Obezbedjena je i bespovratna pomoć EU od 12 miliona evra kroz Investicioni okvir za Zapadni Balkan (WBIF) za Koridor 5c u Bosni i Hercegovini, koji povezuje tu zemlju sa Hrvatskom i Madjarskom, navodi se u saopštenju EIB posle godišnje konferencije za novinare.

Banka EU podržala je i druge važne inicijative, kao što je investicija od 65 miliona evra u digitalizaciju više od 1.500 škola u Srbiji. Taj projekat će omogućiti uvodjenje IT opreme i brzog internet, dok će 50.000 nastavnika dobiti obuku iz digitalnih veština.

U skladu sa klimatskim ciljevima banke uloženo je 11 miliona evra u fabriku za preradu otpadnih voda na Kosovu, čime će oko 90.000 ljudi u opštini Gnjilane dobiti pristup pijaćoj vodi.

EIB Grupacija, koja se sastoji od EIB i Evropskog investicionog fonda (EIF), podržala je mala i srednja preduzeća u 2020 godini, kreditima u vrednosti 320 miliona evra, koji su odobravani preko lokalnih banaka.

U nastojanju da pomogne ublažavanju posledica pandemije korona virusa u zemljama Zapadnog Balkana, EIB je angažovala više od milijardu evra. Novac su dobio zdravstveni i privatni sektor, pre svega najugroženija mala preduzeća.

„Drago mi je da je Grupacija EIB skoro udvostručila investicioni obim za Zapadni Balkan u jednoj od najizazovnijih godina u modernoj istoriji. Medjutim, nećemo usporiti, već nastavljamo da pomažemo regionu da prebrodi krizu, nastavi sa evropskim integracijama i ubrza neophodnu ekonomsku tranziciju za zelenom i digitalnom tržištu. Posebno smo ponosni što smo potpisali prvi podsticajni zajam za društveno odgovorna preduzeća koji će doprineti zapošljavanju mladih i razvoju ženskog preduzetništva, a počeli smo i sa investicijama u digitalizaciju privatnog i javnog sektora“, rekla je potpredsednica EIB Liljana Pavlova.

Kako je saopšteno, EIB planira da u 2021. godini podrži klimatske projekte, oporavak malih i srednjih preduzeća, povezivanje regionalnog tržišta, digitalnu transformaciju i projekte koji podstiču zapošljavanje ugroženig grupa.

Ta banka očekuje očekuje dobru saradnju sa svim partnerima uprimeni tog plana u vrednosti do devet milijardi evra za održivi rast i transport, digitalnu i zelenu transformaciju i stvaranje zajedničkog tržišta, kao i investicije do 20 milijardi evra uz pomoć Garancijskog instrumenta za Zapadni Balkan.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend