Društvo Ekonomija

Frilenseri u novom nacrtu zakona: Ko će plaćati koliki porez

Foto: Envato elements
Frilenseri - bilo da su programeri, dizajneri, nastavnici stranih jezika, kao i ostali koji zarađuju po osnovu autorskog dela ili "srodnih prava" - od iduće godine imaće mogućnost da porez na svoj prihod plaćaju po dva modela, predviđeno je novim zakonom. Za koji će se opredeliti - ostavljeno im je na volju. Ovaj propis je u formi nacrta, objavilo ga je Ministarstvo finansija i eventualne primedbe moguće je uputiti zaključno sa 14. novembrom.

Frilenseri nisu „dobili“ poseban zakon kojim bi se definisalo na koji način će državi plaćati porez od prihoda zarađenog najčešće – preko interneta. Oporezivanje frilensera – iako se takav naziv u nacrtu nigde ne pominje – biće, kroz izmene i dopune, uključeno u postojeći Zakon o porezu na dohodak građana.

Računica izgleda ovako: od svih prihoda koje frilenser ostvari u jednom kvartalu (tromesečju), oduzima se iznos zakonom preciziranih troškova. Ostatak predstavlja osnovicu na koje će frilenseri plaćati porez.

Nacrtom zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak građana predviđaju se dve „formule“ za obračun poreza za frilensere.

Prema prvom načinu obračuna, od tromesečnih prihoda oduzima se 96.000 dinara takozvanih normiranih troškova, i na tako dobijenu razliku plaća se porez po stopi od 20 odsto.

Prema drugom modelu, od tromesečnih prihoda oduzimaju se normirani troškovi od 57.900 dinara ali se oduzima još i 34 odsto ostvarenih prihoda svakog konkretnog frilensera. Na tako dobijenu razliku plaća se porez po stopi od 10 odsto.

Frilenseri prihode Poreskoj upravi prijavljuju kvartalno.

„Poreska prijava podnosi se u roku od 30 dana od isteka kvartala u kome su ti prihodi ostvareni“, precizira se novim nacrtom zakona.

Zakon se primenjuje od 1. janaura 2023.

A kako će se plaćati doprinosi saznajte OVDE.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend