Društvo

Frilenseri u novom nacrtu zakona: Ko će plaćati koliki porez

Foto: Envato elements

Foto: Envato elements

Frilenseri – bilo da su programeri, dizajneri, nastavnici stranih jezika, kao i ostali koji zarađuju po osnovu autorskog dela ili „srodnih prava“ – od iduće godine imaće mogućnost da porez na svoj prihod plaćaju po dva modela, predviđeno je novim zakonom. Za koji će se opredeliti – ostavljeno im je na volju. Ovaj propis je u formi nacrta, objavilo ga je Ministarstvo finansija i eventualne primedbe moguće je uputiti zaključno sa 14. novembrom.

Frilenseri nisu „dobili“ poseban zakon kojim bi se definisalo na koji način će državi plaćati porez od prihoda zarađenog najčešće – preko interneta. Oporezivanje frilensera – iako se takav naziv u nacrtu nigde ne pominje – biće, kroz izmene i dopune, uključeno u postojeći Zakon o porezu na dohodak građana.

Računica izgleda ovako: od svih prihoda koje frilenser ostvari u jednom kvartalu (tromesečju), oduzima se iznos zakonom preciziranih troškova. Ostatak predstavlja osnovicu na koje će frilenseri plaćati porez.

Nacrtom zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak građana predviđaju se dve „formule“ za obračun poreza za frilensere.

Prema prvom načinu obračuna, od tromesečnih prihoda oduzima se 96.000 dinara takozvanih normiranih troškova, i na tako dobijenu razliku plaća se porez po stopi od 20 odsto.

Prema drugom modelu, od tromesečnih prihoda oduzimaju se normirani troškovi od 57.900 dinara ali se oduzima još i 34 odsto ostvarenih prihoda svakog konkretnog frilensera. Na tako dobijenu razliku plaća se porez po stopi od 10 odsto.

Frilenseri prihode Poreskoj upravi prijavljuju kvartalno.

„Poreska prijava podnosi se u roku od 30 dana od isteka kvartala u kome su ti prihodi ostvareni“, precizira se novim nacrtom zakona.

Zakon se primenjuje od 1. janaura 2023.

A kako će se plaćati doprinosi saznajte OVDE.