Ekonomija

Inflacija pogurala promet na pijacama, najviše poskupelo povrće

FOTO: N. Stojićević/Boom93

FOTO: N. Stojićević/Boom93

Ukupna vrednost prometa poljoprivrednih proizvoda na pijacama u Srbiji veća je za 17,1 odsto (u tekućim cenama) u prvom kvartalu ove godine u odnosu na isti period 2022. godine, saopštio je Republički zavod za statistiku (RZS).

U strukturi vrednosti prometa poljoprivrednih proizvoda na pijacama u prvom tromesečju 2023. godine najviše se izdvajaju sledeće grupe proizvoda: povrće (25,2 odsto), živina i jaja (22 odsto), mleko i mlečni proizvodi (16,5 odsto) i voće (12,4 odsto), pokazuju podaci RZS.

Nova ekonomija je krajem prošle godine pisala da je na pijacama u Srbiji prodato poljoprivrednih proizvoda u vrednosti od 20,8 milijardi dinara u prvih šest meseci 2022. godine, što je za oko tri milijarde više u odnosu na isti period prošle godine, saopštilo je poslovno udruženje „Pijace Srbije“ na osnovu podataka RZS.

Ukupna vrednost prometa poljoprivrednih proizvoda na pijacama u Srbiji za prvih šest meseci 2022. godine, u odnosu na isti period prethodne godine, izražena u tekućim cenama, veća je za 17,3 odsto, piše Nova ekonomija.

Najveći deo zabeleženog rasta može se pripisati rastu cena, saopštilo je to Udruženje.

Prema podacima Poslovnog udruženja „Pijace Srbije“, procenjuje se da na pijacama u Srbiji trenutno posluje oko 10.000 preduzetnika.

Podsetimo, Boom 93 nedavno je pisao o ceni crnog luka na požarevačkim pijacama,