Društvo Ekonomija

Istraživanje: Podela državne pomoći nije poboljšala položaj najugroženijih gradjana

FOTO: Pixabay ilustracija
Srbija je i dalje jedna od najsiromašnijih evropskih zemalja, a vladine mere podrške za ublažavanje posledica pandemije korona virusa nisu poboljšale položaj gradjana koji su u najvećem riziku od siromaštva, rečeno je danas na predstavljanju izveštaja SeCons grupe za razvojnu inicijativu o siromaštvu u Srbiji.

„Neke društvene grupe poput onih koji nemaju lična dokumenta, uključujući beskućnike, izbeglice, ali i decu, su izostavljene u dodeli pomoći“, rekao je predstavnik SeCons grupe Slobodan Cvejić.

On je ocenio da državna pomoć nije stigla do onih kojima je bila najpotrebnija i zbog toga što je mere socijalne politike sprovodilo Ministarstvo finansija, a ne Ministarstvo socijalne zaštite.

„Podela državne pomoći koja nije bila usmerena na najugroženije grupe dovela je do još veće nejednakosti medju gradjanima u Srbiji“, rekao je Cvejić.

Podsetio je da je stopa rizika od siromaštva u Srbiji u 2020. godini, prema podacima Reopubličkog zavoda za statistiku, u 2020. godini iznosila 21,7 odsto, što je za 1,5 odsto manje nego u prethodnoj godini.

Programska direktora SeCons grupe Marija Babović je izjavila da je u ovoj godini povećana zaposlenost, ali da nije dostignut nivo zaposlenosti od pre pandemije.

Ona je dodala da su neformalno zaposleni bili na najvećem udaru jer nemaju ugovor o radu i regulisano zdravstveno osiguranje, a pored njih i Romi, samohrani roditelji, stariji gradjani i mladi.

„Jednokratna pomoć države samo punoletnim gradjanima je bila politički motivisana, jer su oni glasači, a nisu je dobile porodice sa više dece, kojima je pomoć najpotrebnija“, istakla je Babović.

Dodala je to što stariji gradjani nemaju iskustva u korišćenju interneta bilo prepreka da mnogi od njih ostvare pravo na isplate pomoći iz državne kase.

SeCons grupa je istraživanje „Covid kriza i siromaštvo: Praćenje siromaštva u Srbiji 2021“ uradila uz podršku Fonda za otvoreno društvo.

Vršilac dužnosti direktora Fonda Miodrag Milosavljević je rekao da je za smanjenje siromaštva važno kvalitetnije i dostupnije obrazovanje, unapredjenje zdravstvene zaštite i veća zaposlenost, kao i bolje sagledavanje primene javnih politika na marginalizovane grupe.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend