Ekonomija

Istraživanje: Poskupljenje kojih sirovina se očekuje?

Pixabay ilustracija

Pixabay ilustracija

Tokom prvih meseci 2022. u Evropi se može očekivati rekordno povećanje cena sirovina i meterijala poput drveta, čelika i plastike.

Do poskupljenja bi moglo doći zbog njihove nestašice na svetskim tržištima nastale usled povećane tražnje, širenja novih sojeva korona virusa i zatvaranja koja su posledica pandemije, procenila je međunarodna konsultanatska kuća “Horvat” na osnovu istraživanja očekivanja poslovnih ljudi na 12 evropskih tržišta.

“Poskupljenja su posledica ispražnjenih skladišta, ograničene ponude i kontinuirano visoke tražnje, što će srednjoročno uticati na tržište. Iznenadna povećanja cena roba nas očkuju i posle pandemije, pošto ekstremni vremenski uslovi, poremećaji infrastrukture, razvoj finansijskog tržišta, trgovinski sukobi i logistički problemi sve češće narušavaju transportnu ravnotežu. Zbog visokog stepena globalizacije ekonomije, posledice ovakvog razvoja događaja su trenutne i vrlo ozbiljne”, ocenila je stručnjakinja “Horvata” Marija Boldor.

Baner Boom93 iOS aplikacija za VestiOna je navela da evropski privrednici narednih meseci očekuju da najviše poskupi drvo, čak 33 procenta i da najviše na ovakav trend utiču tržišta Severne Amrike i Kine, gde je ta sirovina za trećinu skuplja nego u Evropi, prenosi 021.rs.

Boldor je rekla da se sve to preliva i na srpsko tržište, gde građevinski, fasaderski i izolacioni radovi koštaju znatno više nego ranije.

Dodala je da je slično i sa cenama nameštaja, kućnih aparata, automobila, nekretnina i usluga zanatlija koje koriste plastiku, drvo i čelik.

Boldar je napomenula da se tokom 2022. očekuje dalje poskupljenje čelika, koji je tokom prve polivine 2021. godine već poskupeo za 60 procenata, kao i palstike koja je prošle godine beležila rekordno visoke cene.