Ekonomija

Istraživanje: Poskupljenje kojih sirovina se očekuje?

Pixabay ilustracija
Tokom prvih meseci 2022. u Evropi se može očekivati rekordno povećanje cena sirovina i meterijala poput drveta, čelika i plastike.

Do poskupljenja bi moglo doći zbog njihove nestašice na svetskim tržištima nastale usled povećane tražnje, širenja novih sojeva korona virusa i zatvaranja koja su posledica pandemije, procenila je međunarodna konsultanatska kuća „Horvat“ na osnovu istraživanja očekivanja poslovnih ljudi na 12 evropskih tržišta.

„Poskupljenja su posledica ispražnjenih skladišta, ograničene ponude i kontinuirano visoke tražnje, što će srednjoročno uticati na tržište. Iznenadna povećanja cena roba nas očkuju i posle pandemije, pošto ekstremni vremenski uslovi, poremećaji infrastrukture, razvoj finansijskog tržišta, trgovinski sukobi i logistički problemi sve češće narušavaju transportnu ravnotežu. Zbog visokog stepena globalizacije ekonomije, posledice ovakvog razvoja događaja su trenutne i vrlo ozbiljne“, ocenila je stručnjakinja „Horvata“ Marija Boldor.

Baner Boom93 iOS aplikacija za VestiOna je navela da evropski privrednici narednih meseci očekuju da najviše poskupi drvo, čak 33 procenta i da najviše na ovakav trend utiču tržišta Severne Amrike i Kine, gde je ta sirovina za trećinu skuplja nego u Evropi, prenosi 021.rs.

Boldor je rekla da se sve to preliva i na srpsko tržište, gde građevinski, fasaderski i izolacioni radovi koštaju znatno više nego ranije.

Dodala je da je slično i sa cenama nameštaja, kućnih aparata, automobila, nekretnina i usluga zanatlija koje koriste plastiku, drvo i čelik.

Boldar je napomenula da se tokom 2022. očekuje dalje poskupljenje čelika, koji je tokom prve polivine 2021. godine već poskupeo za 60 procenata, kao i palstike koja je prošle godine beležila rekordno visoke cene.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend