Ekonomija Naše pare

Izmena plana i programa Vodovoda: Optimizam, realnost ili nešto treće?

Nakon što je u 2019.godini ostvaren neto gubitak od skoro 54 miliona dinara i procenjeno da je u prvih 6 meseci Vodovod radio sa gubitkom od oko 31 milion dinara, predlog novog plana i programa pokazuje da bi 2020.godina trebalo da se završi pozitivno.

Pripremljen je drugi rebalans programa poslovanja javnog preduzeća „Vodovod i kanalizacija o kome bi u petak trebalo da se izjasne odbornici požarevačke skupštine.

Predlogom rebalansa koji je usvojio nadzorni odbor „Vodovoda i kanalizacije“ prihodi javnog komunalnog preduzeća bi na kraju godine trebalo da budu viši za oko 330.000 dinara u odnosu na rashode.

U predlogu rebalansa i prihodi i rashodi su uvećani su za oko 40 miliona dinara ili za oko 10 odsto.

Kao novi prihodi prikazane su subvencije od Grada Požarevca od oko 18,6 miliona dinara za izradu tehničke dokumentacije fekalne i atmosferske kanalizacione mreže, kao i rekonstrukcija cevovoda kanalizacije od crpne stanice 4 do uliva u brežanski kanal.

Vodovod očekuje uvećane prihode od naplate vode i kanalizacije ustanovama, fizičkim i pravnim licima. Prema predlogu plana, naplata bi u odnosu na dosadašnje projekcijetrebalo da bude veća za oko 21 milion dinara (6%). To je za 12 odsto više nego što je ostvareno prošle godine. Osnov za ovakvu prognozu su, kako se navodi u predlogu rebalansa, prihodi ostvareni u prvih 7 meseci ove godine i očekivani prihodi od fakturisanja vode korisnicima.

Kada je pre mesec dana na skupštini razmatran stepen usklađenosti planova i realizacije javnih preduzeća u prvom polugođu, jedna od ocena stručnih službi u gradu bila je da bi Vodovod trebalo da izvrši smanjenje svih troškova koji nisu direktno vezani za nesmetano obavljanje osnovne delatnosti preduzeća, a posebno nematerijalnih troškova.

Međutim, oni su u novom planu porasli za 14%, na 58,3 miliona dinara. Pre svega to se odnosi na  intelektualne usluge za izradu tehničke dokumentacije fekalne i atmosferske kanalizacije (4,8 miliona), naknadu za korišćenje i zaštitu voda (1,6 miliona), ali i za osiguranje vozila (1 milion), kao i „ostale troškove neproizvodnih usluga“ koji su povećani za 1,4 miliona i iznose ukupno 27 miliona dinara. Ovi troškovi su, inače, 43% viši u odnosu na 2019.godinu.

U predloženom rebalansu se za ovu vrstu troškova (nematerijalni) navodi da su prilagođeni realizaciji u prvih 7 meseci. U izveštaju se ne objašnjavaju „ostali troškovi neproizvodnih usluga“, ali se navodi da se „odustalo od sistematskog pregleda zaposlenih usled nepovoljne zdravstvene situacije u zemlji“.

Vodovod je u novom rebalansu doslovno dvostruko uvećao troškove proizvodnih usluga za 18,1 milion, a razlozi su već pomenuta subvencija za rekonstrukciju cevovoda od CS4 do brežanskog kanala, ali i uvećani rashodi po osnovu održavanja i popravke vodovodne i kanalizacione mreže i vraćanja javnih površina u prvobitno stanje.

Troškovi zarada i naknada su u rebalansu uvećani za oko 2,5 miliona dinara.  To ne uključuje zakup poslovnog prostora u iznosu od 10,6 miliona dinara koji je ostao i u novom predlogu plana za ovu godinu.  Ova vrsta rashoda je u rebalansu prikazana kao naknada fizičkim licima po osnovu ostalih ugovora.

Tekst je nastao u okviru projekta „Transparetno i javno – Gde idu naše pare “ koji podržava Gradsko veće Grada Požarevca. Projekat je realizovao autorski tim Boom93. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.  

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

  • „Kao novi prihodi prikazane su subvencije od Grada Požarevca od oko 18,6 miliona dinara za izradu tehničke dokumentacije fekalne i atmosferske kanalizacione mreže, kao i rekonstrukcija cevovoda kanalizacije od crpne stanice 4 do uliva u brežanski kanal“

    Kako mogu da se kao novi prihodi prikazu navedene investicije, kada je vodovodna i kanalizaciona mreza vlasnistvo grada a ne JKP Vodovod?! Sva tehnicka dokumentacija koja se radi za vodovodnu mrezu i finansira se iz budzeta je kapital grada a ne vodovocda. Opet prevara i laz…

%d bloggers like this:
Send this to a friend