Ekonomija

Kad prestane vanredno stanje, koliko će koštati zaštitna maska?

Uredba kojom je Vlada Srbije ograničila cene zaštitnih sredstava, maski i rukavica u apotekama, na maksimalnih 120 odnosno 40 dinara, prestaće da važi sa ukidanjem vanrednog stanja.
ilustracija: Pixabay

Maksimalna maloprodajna cene sa uračunatim PDV-om epidemioloških maski je 200 dinara, maski – 120 dinara, a za rukavice 40 dinara po komadu, navodi se u Uredbi o izmeni i dopuni Uredbe o ograničavanju maloprodajnih cena zaštitnih sredstava za vreme vanrednog stanja koja je objavljena u Službenom glasniku, a koju je Vlada Srbije donela 22.aprila.

To ograničenje cene maski, tako, trebalo bi da da prestane da važi sa ukidanjem vanrednog stanja, a što je jedina tačka dnevnog reda sednice Skupštine Srbije koja je u toku.

Inače, maske u Srbiji pre nego što je ova uredba stupila na snagu u domaćim apotekama mogle su da se kupe za svega 27,7 dinara.

Da li će se sada njihova cena vratiti na staro, ili će, naprotiv, maske sada biti još skuplje od maksimalnih 120 dinara, ostaje da se vidi.

Ovo je samo jedna od 11 odluka, čija će primena prestati ukoliko danas Skupština Srbije donese odluku da se „gasi“ vanredno stanje uvedeno 15. marta zbog pandemije virusa korona.

Osim uredbe o ceni maski i rukavica, prestaje i ona o organizovanju rada poslodavaca, rokovima u sudskim postupcima, načinu učešća optuženog na glavnom pretresu, o dodatnom zaduživanju, organizovanju rada ustanova socijalne zaštite i domskog smeštaja, o poreskim merama za vreme vanrednog stanja radi ublažavanja ekonomskih posledica tokom vanrednog stanja.

Kako je objašnjeno u Vladi, do stupanja na snagu odgovarajućih zakona i posle ukidanja „najrigoroznijih mera“, između 15 uredbi, i dalje će važiti uredbe o rokovima u upravnim postupcima, pomeranju rokova za podnošenje godišnjih izveštaja korisnika budžetskih sredstava, fiskalnim pogodnostima privrednim subjektima i građanima u cilju ublažavanja ekonomskih posledica pandemije, o merama u drumskom saobraćaju, novčanoj pomoći gazdinstvima i građanima i slično.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend