Ekonomija

Kako će dogovor Vlade i ratara uticati na cenu ulja od januara?

FOTO:Boom93/S.Lisac
Dogovorom Vlade Srbije i ratara, kojim su prekinute blokade saobraćaja širom zemlje, nisu preterano zadovoljne ni jedna ni druga strana, a gotovo je sasvim izvesno da će zbog toga za nekoliko meseci doći do poskupljenja ulja u maloprodaji za oko 30 odsto.

Vlada je naime, pre dva dana postigla dogovor sa poljoprivrednicima, odnosno udruženjem Stig iz Požarevca i grupom građana Južni Banat koji precizira da konačna cena suncokreta ka poljoprivrednim proizvođačima iznosi 73 dinara po kilogramu, odnosno 620 evra po toni, a isplata je dogovorena do 15. oktobra tekuće godine.

Istim dogovorom, ograničena je marža posrednika na maksimum 2,6 dinara, dok trošak transporta robe od otkupnog mesta do uljare, snose same uljare. Što se tiče goriva, podsticaj u narednom periodu iznosiće 20 dinara po litri, za 50 litara po hektaru, dok će se premija za mleko za jedan kvartal u 2022. godini povećati na 15 dinara. Dodatno, Vlada se obavezala da u narednom periodu, u vezi sa kreiranjem mera u sektoru stočarstva, razgovara sa stočarima. Istim dokumentom, poljoprivrednicima je obezbeđen moratorijum na kredite u periodu od 12 meseci.

Podsećanja radi, ratari u protestu su insistirali na tome da otkupna cena za suncokret bude 700 evra za tonu ali su ipak na kraju pristali da taj iznos spuste na 620 evra za tonu. U Vladi nisu sasvim zadovoljni ni tim iznosom s obzirom da je otkupna cena za suncokret u Hrvatskoj 520, a u Bugarskoj 535 evra po toni.

Poljoprivrednici koji su učestvovali u protestu posebno žale zbog toga što je Vlada izdejstvovala da se prethodno dogovorene premije za mleko za dva kvartala smanje sa 15 na 10 dinara, a podsticaji za gorivo sa 80 na 50 litara po hektaru. Zbog toga deo njih najavljuje dolazak traktorima u Beograd, odnosno nove proteste za oktobar ili novembar.

Ekspert za poljoprivredu Milan Prostran kaže za Danas da je do nekog kompromisa moralo da dođe i da je dobro što je to tako ali da dokument koji je potpisan može da dovede i do promene maloprodajnih cena ulja u Srbiji.

– S obzirom da stručna javnost nije prisustvovala pregovorima ono što joj nije poznato je to šta je Vlada Srbije dogovorila sa proizvođačima ulja i ko bi trebalo da isplati novac ratarima za suncokret do 15. oktobra. Pretpostavljam da će to biti vlasnici fabrika ulja. Ako je to tako onda je sasvim izvesno da oni na to ne bi pristali da nisu dobili garanciju da Vlada neće imati primedbe ako za par meseci povećaju cene ulja u maloprodaji – navodi naš sagovornik.

Više na linku Danasa.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend