Ekonomija

Kakve će posledice po Srbiju imati gašenje peći u Železari u Smederevu?

FOTO: R. Momirović / Boom93

FOTO: R. Momirović / Boom93

Kompanija HBIS Srbija najavila je gašenje visoke peći broj jedan u Smederevu do kraja meseca, dok visoka peć broj dva nastavlja sa radom. <a href="https://boom93.rs/info/ekonomija/globalna-situacija-na-trzistu-gasi-visoku-pec-u-zelezari-smederevo/" target="_blank" rel="noopener">Kao razlog gašenja peći ova kineska kompanija, koja je vlasnik Železare u Smederevu, navodi globalna dešavanja na tržištu, koja su dovela do smanjene potražnje za čelikom</a>.

„Svoje poslovanje prilagodili smo trenutnoj situaciji, a kada budu stvoreni tržišni uslovi peć 1 će biti ponovo pokrenuta“, navodi se u saopštenju HBIS-a.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Milojko Arsić kaže da je ova odluka verovatno nastupila kao posledica povećane cene čelika koja traje već duže vreme, te da je to uticalo na povećanje proizvodnje čelika na nivou celog sveta.

Uz to, moguće je da su neki poslovi koji su iziskivali velike količine čelika smanjili svoju potrošnju. Ne isključuje ni mogućnost da imaju problem sa nabavkom sirovina.

„Troškovi su sada veći nego što su bili ranije. Ranije su sirovine kupovali od Ukrajine i Rusije, a sada moraju da ih otkupljuju na nekim daljim lokacijama, što povećava troškove proizvodnje. Govorilo se da će ih sada kupovati iz Brazila, Australije. S druge strane, možda je došlo do pada tražnje. Moguće da je odluka o gašenju nastupila usled kombinacije ova dva faktora“, smatra Arsić.

Kako kaže, ovo će dovesti do pada BDP-a, ali neće imati preveliki efekat, „jer i sama železara ne učestvuje značajno u BDP, iako se često predstavlja drugačije od strane članova srpske vlasti“.

Što se tiče snabdevenosti čelikom, Arsić smatra da ni tu neće biti problema, jer je kineska kompanija veći deo čelika izvozila, tako da će doći do pada izvoza. Kaže da ovo jeste nepovoljna vest, ali da ne predstavlja dramatičan događaj za Srbiju.

Opširnije čitajte na portalu Danas.rs.