Ekonomija

Ko ima pravo na „drugi krug“ 100 evra?

Pixabay/ilustracija

Pixabay/ilustracija

Za „drugi krug“ državne pomoći od 100 evra namenjene mladima od 16 do navršenih 29 godina prijava traje od 16. do 31. maja, predviđeno je izmenama zakona koje je usvojila Vlada Srbije.

Mladi koji su već dobili 100 evra, za novu rundu ove pomoći neće morati da se prijavljuju – dobiće je ponovo automatski, bez obzira ako su u međuvremenu napunili 30 godina. Pravo na ovaj iznos stiču i mladi koji 16 godina navršavaju najkasnije 31. maja.

Vlada Srbije usvojila je danas dopune zakona kojim se reguliše isplata novčane pomoći za mlade od 16 do navršenih 29 godina.

Baner Boom93 Android aplikacija

„Svi mladi, državljani Srbije koji u trenutku prijave imaju između navršenih 16 i 29 godina, prebivalište na teritoriji Srbije i važeću ličnu kartu, a nisu dobili novac u januaru – bilo da se nisu prijavili ili nisu zadovoljavali propisane uslove – moći će da se prijave za 100 evra novčane podrške u periodu od 16. do 31. maja 2022. godine“, saopštila je posle sednice Vlada Srbije.

Sa druge strane, kako se ističe, mladi koji su početkom februara već dobili po 100 evra novčane podrške, neće ponovo morati da se prijavljuju, jer će im ona biti automatski isplaćena.

„Lica koja se u periodu od 15. do 30. januara 2022. godine nisu prijavila za uplatu novčane pomoći, a u trenutku prijave za dodatnu novčanu pomoć ispunjavaju uslove u skladu sa ovim zakonom, prijavljuju se za uplatu dodatne novčane pomoći – elektronski preko portala Uprave za trezor, u periodu od 16. do 31. maja 2022. godine“, navodi se u predlogu zakona.

Početak isplate dodatne pomoći od 100 evra najavljena je za jun.