Ekonomija

Ko nije produžio ličnu kartu nema pravo na 100 evra

Građani koji na dan 24. aprila ove godine nisu imali važeću ličnu kartu ne ispunjavaju uslove da se prijave za pomoć države u iznosu od 100 evra i to je razlog zašto se nekima poslednjih dana prilikom prijave pojavljuje natpis da su ukucali nepostojeće podatke.
Pixabay/ilustracija

Naime, kako se navodi u Uredbi Vlade Srbije, na ovu vrstu pomoći nemaju pravo oni kojima je istekla lična karta pre vanrednog stanja, a nisu je produžili na vreme.

Sagovornici Danasa iz Vlade podsećaju da po zakonima svaki građanin treba da podnese zahtev za novom ličnom kartom najkasnije 15 dana pre isteka važenja, ali da očigledno mnogi to ne poštuju.

Izuzetak je napravljen samo za one kojima je lična karta istekla tokom vanrednog stanja, jer tada nije bilo moguće izvaditi novu.

„Prilikom pravljenja evidencije o dodeli pomoći, presek je napravljen 24. aprila, te pravo da se prijave imaju samo oni koji su tada imali važeću ličnu kartu ili im je istekla tokom vanrednog stanja. Oni kojima je istekla pre 15. marta, a nisu je produžili na vreme, ne mogu da se prijave za 100 evra“, objašnjavaju sagovornici Danasa iz Vlade.

Poslednjih nekoliko dana medijima su se javljali građani sa žalbama da ne mogu da se prijave za pomoć od 100 evra. Onima koji su uspeli da se prijave, a kojih je prema rečima ministra finansija oko četiri miliona, isplata novčane pomoći počela je 25. maja. Dnevno će novac stizati na račune oko pola miliona građana.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend