Društvo Ekonomija

Koja preduzeća u Požarevcu su u aktivnom stečaju?

Foto: Boom93/MMV
Prema poslednjim podacima Agencije za linciciranje stečajnih upravnika na teritoriji Braničevskog okruga u aktivnom stečaju je 18 preduzeća.

Najviše preduzeća u aktivnom stečaju nalazi se u Požarevcu, 9 dok u Kostolcu jedna kompanija je u ovom stanju. U samom gradu u stečaju su i nekadašnji velike kompanije, Mesna industrija „MIP“, Voće produkt, Fabrika šećera kao i Žitostig.  Takođe na spisku Agencije za linciciranje stečajnih upravnika se nalaze i sledeća preduzeća: Invest Stig, Kličevac zadruga, MDS – Komerc, Kompanija Mišić AD kao i Bambi Succes. U Aktivnom stečaju u Kostolcu je Priveredno društvo „Standard“.

Upravo Standard na teritoriji grada duguje najviše za porez. Prema podacima Poreske uprave sa kraja 2020. godine ovo preduzeće je na ime poreza dugovalo 238 410 061 dinara. Sledi Žitostig sa dugovanjem od 226 175 049 dinara. Posle prodaje imovine i zemljišta nekadašnji najveći poreski dužnik Fabrika šećera je značajno smanjila taj dug. Preostali dug ove fabrike za porez iznosi 72 516 802 dinara.

U aktivnom stečaju 8 preduzeća u okrugu

Na teritoriji Braničeskog okruga u aktivnom stečaju su 8 preduzeća. U Petrovcu na Mlavi u ovom stanju nalaze se preduzeća Veterinarska stanica Petrovac, Prozor Mlava doo i DP Borac. Upravo kompanija Borac za porez duguje 220 840 759 dinara.

Na teritoriji opšine Kučevo u aktivnom stečaju su dva preduzeća, Zemljoradnička zadruga Pek i Kombinat za preradu drveta ŠIK. Na teritoriji okruga ova Kombinat je najveći poreski dužnik koji za porez duguje 782 478 753 dinara. Visina dugovanja na ime poreza Zemljoradničke zadruge Pek iznose 37 615 462 dinara.

U opštini Malo Crniće u aktivnom stečaju je Zemljoradnička zadruga „Stig“, dok u Velikom Gradištu dva preduzeća su u stanju aktivnog stečaja. To su preduzeća Ramski rit i Čelik. Prema podacima poreske uprave preduzeće Čelik za porez duguje 81 028 207 dinara.

Šta je stečaj?

Stečaj je postupak koji se može sprovesti kao bankrotstvo ili reorganizacija nad stečajnim dužnikom koji je nesposoban za plaćanje. Kroz bankrotstvo se poverioci namiruju prodajom celokupne imovine stečajnog dužnika, a kroz reorganizaciju na način i pod uslovima predviđenim planom reorganizacije. Osnovni cilj bankrota/stečaja je zaštita ugovora, odnosno zaštita privatne svojine poverilaca. U ekonomskom smislu pretnja bankrotom je disciplinujuće sredstvo koje podstiče menadžment na što bolje vođenje firmi.

Stečajni postupak se pokreće predlogom poverioca ili stečajnog dužnika. Stečajni postupak traje nekad i duže od godinu dana, u okviru redovnog suda, a regulisan je Zakonom o stečaju Republike Srbije.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Marko Veljković

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

 • Bravo,Markoni,odlično napisano!!!
  Postavljaju se pitanja,zašto su društvena preduzeća propala i koliko su opljačkana od strane „direktora“ koje je postavio Komitet???!!!
  Zašto Tužilaštvo i Policija ćute i prave se mrtvi umesto da postupaju po službenoj dužnosti i pohapse sve vlastodržce-kabadahije i tajkune-lopine,koji su se obogatili pljačkanjem društvenih preduzeća???!!!
  Zašto se Mitković slobodno šetao po Požarevcu i zašto nije procesuiran za uništavanje MIP-a,za falsifikovanje službene dokumentacije,za „zelenašenje“,zašto nad njim i njegovom porodicom nije sprovedena LUSTRACIJA???!!!
  Zašto nad svim „direktorima“ uništenih firmi nije sprovedena istraga,zašto nisu osuđeni i zašto nisu lustrirani zajedno sa svojim porodicama,jer svi oni imaju lokale,stančuge u BG,račune po bankama i razne poslove na imenima članova bliže i dalje porodice,a sve su „pokrali“ od građana Srbije!!!!
  Bukagije i LUSTRACIJA za sve vlastodržce-kabadahije i tajkune-lopine!!!

%d bloggers like this:
Send this to a friend