Ekonomija Naše pare

Koji su ključni problemi sa javnom nabavkom za javni prevoz u Požarevcu?

Republička komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki pre tri nedelje je donela rešenje kojim se u celini poništava postupak javne nabavke za poveravanje usluga javnog prevoza na teritoriji Grada Požarevca. Kako saznaje Boom 93, ključni problemi sa javnom nabavkom ne ogledaju  se u autobusima i pogonskom gorivu, već u čitavom niz nepravilnosti u sprovođenju ovog postupka koje je konstatovala komisija.

Komisija je utvrdila da je konkretna javna nabavka pokrenuta, iako nije bila predviđena u godišnjem planu javnih nabavki, kao i da je za nabavke veće od milijardu dinara, naručilac imao obavezu da imenuje građanskog nadzornika.

Pokretanje javne nabavke koja nije bila predviđena u godišnjem planu javnih nabavki, prema nalazu komisije, predstavlja nedozvoljeno postupanje prema odredbama Zakona o javnim nabavkama. Takođe, nije postojala bilo kakva hitnost ili izuzetnost slučaja da se ova obaveza izuzme.

ilustracija/pixabay

Zbog ovog isključivog zakonskog uslova, republička komisija je utvrdila da je poništenje predmetnog postupka javne nabavke u celini predstavlja jedini način da se otklone utvrđene povrede zakonskih normi.

U postupku odlučivanja po žalbi jednog od ponuđača „Arriva Litas“, komisija je konstatovala da je Odluka o pokretanju postupka javne nabavke doneta dva puta, sa istim zavodnim brojem i datumom donošenja, ali sa dva različita iznosa procenjene vrednosti.

Naime, u ranije vođenom žalbenom postupku, komisiji je naručilac dostavio Odluku o pokretanju postupka javne nabavke u kojoj je kao procenjena vrednost naveden iznos od 155.606.059,13 dinara, bez PDV-a. Međutim, u postupku kome je doneto rešenjem o poništavanju javne nabavke, komisiji je dostavljena Odluka o pokretanju postupka sa istim zavodnim brojem i datumom donošenja, ali ovog puta na iznos od 186.727.271 dinar, bez PDV-a na godišnjem nivou, što na period od 15 godina iznosi 2.800.909.065 dinara.

Iznos od 155.606.059,13 dinara bio je naveden u zapisniku sa otvaranja ponuda, dok je u Odluci o dodeli ugovora naveden iznos od 186.727.271 dinar. U pogledu ove nedoslednosti, naručilac je naveo da je u zapisniku o otvaranju ponuda načinjena „nenamerna greška“, a da je kao procenjena vrednost uneta vrednost koja je „neodgovarajuća“.

Podsećamo, gradska uprava Grada Požarevca je javnu nabavku za poveravanje usluga javnog prevoza na teritoriji Grada pokrenula 18.juna. Odlukom od 31.avgusta, ugovor je dodeljen grupi ponuđača „Duga“ iz Petlovače i „Continental Turs“ iz Kule.

Tekst je nastao u okviru projekta „Transparetno i javno – Gde idu naše pare “ koji podržava Gradsko veće Grada Požarevca. Projekat je realizovao autorski tim Boom93. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.  

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

6 Komentara

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

 • Kazu da je u komisiji za JN bio bas sadasnji vd direktor Toplifikacije,
  kum izvrsitelja poznatog u aferi Vodovod, koji je rodjak koordinatora SNS. Sta mislite sugradjani, da li je ovo samo ipak slucajnost…

 • Kad se sve to podeli (22-23 miliona evra) na 15 godina pa 12 meseci pa 30 dana) ispada reda 4.400 € po danu ili ti 500.000 din dnevno !!!
  E sad pitamo se ZAŠTA,
  Ako se uyme da je cena karte u proseku 150 din po vožnji dodje na to da se svakog dana vozi 3.500 osoba BESPLATNO a da to grad plaća prevozniku…..?????
  E tako i moja baba znala da radi usluge prevoza: Dobija pare svaki dan (sigurica) i jos naplati kartu onom ko se vozi – SVERCOVANJA NEMA !!!!
  Eeeeeeee moji VI kakvo placanje, za sta???????

 • A sta se zbiva kada neko krši zakon. Zar zatvor nije za to stvoren. Imamo dva čisto da se zna. Znači može da se odgovara bez obzira na pol, dosta više foliranja. Ajmo predstavnici zakona uradite nešto ako smete, primate platu zar ne

 • Kljucni proble je sto Pozarevac godinama unazad ima rezimske tuzioce, nedostojne posla kojim se bave

 • Imamo najlepsu stanicu mozda u celoj Srbiji i garazu za autobuse soferi su pravi domacini u svom vozilu vozila cista sve od kako je Ariva dosla pogledajte malo druge gradove to je tiha jeza cuvajte ovo i nedajte manipulaciju sa radnicima i firmom

%d bloggers like this:
Send this to a friend