Ekonomija Naše pare

Koliko se stranke plaćaju za odbornike, a koliko su plaćeni odbornici iz budžeta?

Svaki pojedinačni odbornik lokalne skupštine, političkim strankama u Požarevcu naredne godine doneće u proseku po 35.300 dinara iz budžeta, a po osnovu pokrivanja redovnih troškova funkcionisanja.  Prema aktuelnom proseku zarada u državi, svaki odbornik trenutno mesečno inkasira nešto više od 38.000 dinara i još oko 5.000 dinara po održanoj sednici. Dodatno, u plaćenim radnim telima skupštine naknade za rad su od 2.500 do 3.800 dinara.

 

foto/arhiva/UU/Boom 93

 

Troškovi redovnog rada političkih partija

Prema nacrtu budžeta Grada Požarevca za 2021.godinu, političke stranke koje učestvuju u radu skupštine ove godine za redovno funkcionisanje podeliće 2,4 miliona dinara.

Ova sredstva se prebacuju strankama na osnovu Zakona o finansiranju političkih stranaka kojim je regulisano da 0,105 odsto opštih prihoda budžeta grada, godišnje ide za rad stranaka i to za finansiranje redovnog rada onih političkih subjekata čiji su kandidati izabrani za narodne poslanike, poslanike, odnosno odbornike.

U Požarevcu će najveći deo ovog kolača prema trenutnom odnosu snaga u skupštini pripasti SNS-u koji ima najveći broj odbornika u okviru izborne liste koja je dobila najveći broj glasova na proteklim izborima.

Zakonom je regulisano da se pomenuta sredstva raspodeljuju političkim subjektima koji su osvojili mandate u predstavničkim telima srazmerno broju glasova koji se uzima kao osnovica za raspodelu sredstava. On se obračunava tako što se broj glasova do 5% važećih glasova svih birača koji su glasali množi koeficijentom 1,5, a broj glasova preko 5% važećih glasova svih birača koji su glasali množi koeficijentom 1. Novac za političkog subjekta koji je na izborima nastupao kao koalicija deli se prema koalicionom ugovoru. Organ jedinice lokalne samouprave, srazmerni deo sredstava iz stava 1. ovog člana prenosi političkim subjektima svakog meseca, do desetog dana u mesecu za prethodni mesec.

Podsećamo, u Požarevcu su u parlament koji ima 68 odbornika ušle četiri izborne liste.

Prema važećoj odluci o budžetu, u 2020. Iznos ukupnih dotacija političkim subjektima iznosio je 4.586.810 dinara, s tim što je ovo bila izborna godina i stranke su mogle da računaju na dodatna sredstva po osnovu troškova izborne kampanje. Prema prošlogodišnjem nacrtu budžeta bilo je predviđeno oko 2,6 miliona dinara za redovno funkcionisanje političkih stranaka.ž

Odborničke naknade i naknade radnih tela

Odbornici koji učestvuju u radu požarevačke skupštine ostvaruju pravo na naknadu u iznosu od 46,55 odsto prosečne bruto zarade u Srbiji (prema poslednjim podacima to je oko 38.411 dinara), kao i naknadu po održanoj sednici skupštine u iznosu od 6,23 odsto prosečne bruto zarade u državi (oko 5.141 dinar).

Predsedniku ili u njegovom odsustvu zameniku predsednika radnog tela Skupštine, pripada naknada u bruto iznosu od 4,46% (3.796 dinara), a svakom članu radnog tela pripada naknada u bruto iznosu od 3,07% od prosečne bruto zarade u Republici Srbiji (2.533 dinara), prema poslednjem objavljenom podatku republičkog organa za statistiku.

Poslednji podatak se odnosi na septembar kada je prosečna bruto zarada iznosila 82.515 dinara.

Ukupni prognozirani troškovi funkcionisanja skupštine Nacrtom budžeta u 2021.godini bi trebalo da iznose 61.750.778 dinara.

Tekst je nastao u okviru projekta „Transparetno i javno – Gde idu naše pare “ koji podržava Gradsko veće Grada Požarevca. Projekat je realizovao autorski tim Boom93. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.  

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Uroš Urošević

Bavi se novinarstvom od 1996.godine. Povremeni je dopisnik i saradnik više medija i organizacija u Srbiji. Oženjen, otac dvoje dece.

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

  • Zar građani moraju da plaćaju svi tu bulumentu parazita u gradskoj skupštini,ali i u republičkoj?! Zašto se plaćaju partije iz budžeta,da ne bi bilo uticaja nekih interesnih grupacija?! Kakve gluposti,pa oni su organizovana političko-kriminalna grupacija,svi od reda!
    Obustaviti finansiranje partija i rada parlamenta,oni bi trebali da budu altruisti! Partije same da se snalaze za novac,ali da tužilaštvo ima uvid u način finansiranja partija,da se na osnovu toga izdaju javni izveštaji,kako bi narod bio upućen,ko ih finansira i šta nameravaju da rade kada dođu na vlast! Naravno pre svega toga uraditi Lustraciju od 1945 do danas, podrazumeva se da se otvore dosije DB,kako bi se znalo ko radi za službu i koja je njegova uloga u pljački države i naroda! Ali sve je to utopija,jer ovom zemljom već 70 godina upravlja OZNA-UDBA-ZLO 33.reda!

%d bloggers like this:
Send this to a friend