Ekonomija

Krediti za pomoć privredi – ko sve može da se prijavi i koji su uslovi

Više od 5.000 radnika vraćeno je na posao kada je ekonomskim merama država podržala opstanak firmi. Od početka epidemije do 13. aprila, Agencija za privredne registre registrovala je oko 6.300 privremenih prekida obavljanja delatnosti preduzetnika. Prekid rada najviše je prijavljivan u uslužnim delatnostima – frizerski i kozmetički saloni, taksisti, stomatolozi, restorani i pokretni ugostiteljski objekti, kao i trgovine na malo sa obućom i odećom.
ilustracija/pixabay

Od ponedeljka privrednici se prijavljuju za poreske olakšice i finansijsku pomoć. Za podršku da održe likvidnost i redovno izmiruju obaveze prema poslovnim partnerima i zaposlenima, Vlada je obezbedila i 24 milijarde dinara koje preduzetnici mogu da koriste preko Fonda za razvoj.

Državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović kaže za RTS da ova sredstva mogu da koriste svi – preduzetnici, zadruge, mikro, mala i srednja preduzeća.

„Mi smo doneli odluku da nemamo sektorski pristup, svi će moći da koriste – i proizvodnja i trgovina i usluge, jer smo smatrali da na taj način nećemo učiniti nikakvu diskriminaciju“, rekao je Stevanović i dodao da će moći da se jave do 20. decembra.

Ukazao je da se poziv već nalazi na sajtu Fonda za razvoj. „Mi smo juče u nepunih sat ili dva imali preko stotinu poziva i već 20 evidentiranih privrednika koji su se javili i traže sredstva“, rekao je Stevanović.

Objasnio je da će se na dnevnom nivou obrađivati zahtevi, kao i da je sve olakšano – privrednici neće morati da dolaze u Fond do momenta potpisivanja ugovora, jer će se sva dokumentacija dostavljati u elektronskoj formi.

Koliki su minimalni i maksimalni iznosi kredita 

Što se tiče ograničenja o iznosu kredita, za preduzetnike i zadruge minimalni iznos kredita koji mogu da povuku je 200.000 dinara, dok za privredne subjekte u sferi mikro, malih i srednjih preduzeća to je milion dinara.

Kada je reč o maksimalnim iznosima, mikro preduzeća mogu da povuku kredit do 10 miliona, mala 40 miliona, dok srednja preduzeća mogu da povuku sredstva u iznosu od 120 miliona dinara.

Stevanović napominje da za sredstva mogu da se prijave svi koji su registrovani u APR-u ili nekom drugom relevantnom registru.

Osim što je važan uslov da nema otpuštanja više od 10 odsto zaposlenih, kao jedna od važnih stvari kod regularnih kredita i programa je da prethodna dva bilansa preduzeća budu pozitivna.

„Ovde smo napravili jedan iskorak i dali smo mogućnost da u jednoj od te dve godine neto rezultat preduzeća može da bude negativan, ali da je poslovni rezultat preduzeća u obe godine pozitivan“, objasnio je Stevanović.

Čime se obezbeđuje da će krediti biti vraćeni 

Na pitanje čime se obezbeđuju krediti da će biti vraćeni, Stevanović kaže da su različiti mehanizmi obezbeđenja, kao i da su različite kombinacije i mogućnosti.

„Tu će biti menice, jemstva, zalozi na opremi, hipoteke prvog reda. Važno je da kažem kada je reč o hipotekama i zalogu na opremi to je da će odnos tržišne vrednosti hipoteke ili opreme nad kojom se uspostavlja zalog sa mogućom potencijalnom sumom ili iznosom kredita biti 1:1, što u nekim drugim okolnosima nije moguće“, navodi Stevanović.

Upućen je apel na solidarnost kako bi se lakše prebrodio ovaj period, a Stevanović kaže da se to odnosilo pre svega za pokretanje mehanizama za prinudnu naplatu potraživanja.

Apel je baš dobro prihvaćen, ističe Stevanović i dodaje da je opao broj blokada u privredi u poslednjih mesec dana.

„Taj vid solidarnosti koji će omogućiti da u lancu likvidnosti svaka karika sačuva najveći mogući nivo likvidnosti jeste važna i to će nam olakšati po izlasku iz vanrednog stanja i polakom vraćanju privrednog života u normalu, kao i da vratimo u što kraćem periodu nivo poslovanja kakav je bio pre otvaranja krize“, zaključio je Stevanović.

IZVOR: RTS

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend