Ekonomija

Letovanje, telefon ili majica: Šta možete kupiti za prosečnu i minimalnu požarevačku platu?

Boom93 / R. Momirović

Boom93 / R. Momirović

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku (RSZ), prosečna plata za januar u Požarevcu iznosila je 68.039 dinara odnosno približno 576 evra, dok je ona minimalna u proseku bila oko 35.000 tačnije oko 296 evra i zavisna od broja radnih sati.

Novinari portala Boom93 su istraživali šta možete kupiti za prosečnu i minimalnu požarevačku platu u kategoriji osnovnih životnih namernica, tehnike, garderobe i putovanja.

Prilikom analiziranja uzeto je u obzir da celokupnu platu imate na raspolaganju, bez uračunati mesečnih računa i dažbina.

Baner Boom93 Android aplikacija

Prosečnom platom možete kupiti 4.860 jaja ili 348 litara ulja

Na osnovu trenutnih cena osnovnih životnih namirnica, od jedne prosečne požarevačke plate možete kupiti 4.860 jaja na pijaci Krug, dok sa jednom minimalnom platom možete kupiti 2.500 jaja.

Prosečnom platom možete kupiti 850kg krompira po ceni od 80 dinara koliko ona iznosi na požarevačkim pijacama ili skoro tonu kupusa po ceni od 70 dinara. Minimalna plata omogućava kupovinu 437kg krompira ili pola tone kupusa.

Cena jabuka na lokalnim pijacama trenutno iznosi oko 50 dinara, te za prosečnu platu možete kupiti 1.360kg dok za onu minimalnu oko 700kg.

Kada su u pitanju osnovne životne namirnice, jednom prosečnom požarevačkom platom možete kupiti 348 litara ulja, 829 kg šećera ili 469 kg kafe. S druge strane, jedna minimalna plata omogućava kupovinu 179 pakovanja ulja, 426 kilograma šećera ili 241 kilogram kafe.

Prosečna plata = Letovanje u Egiptu ili 386 litara benzina

Jedna prosečna plata omogućava 10 dana u Egiptu u hotelu sa 4 zvezdice početkom maja, dok minimalna plata daje mogućnost letovanja od 10 dana na Halkidikiju u hotelu sa 3 zvezdice u drugoj polovini maja.

Za letovanje na egzotičnim destinacijama poput Mauricijusa i Tajlanda biće potrebno da izdvojite u proseku 2,5 prosečne plate odnosno i do 5 minimalnih plata.

Trenutna cena benzina iznosi 176 dinara po litru, evro dizela 198 dinara, dok je cena gasa 98.9 dinara. Na osnovu navedenih cena,  za prosečnu platu možete kupiti 386 litara benzina, 343 litara evro dizela ili 687 litara gasa. Minimalna plata obezbeđuje kupovinu 198 litara benzina, 176 litara evro dizela ili 353 litara gasa.

Dve prosečne plate jedan iPhone 13

Ukoliko se odlučite za kupovinu tehnike, odnosno telefona, biće potrebno da izdvojite dve prosečne požarevačke plate za iPhone, s obzirom da se cene najnovijih modela ovog proizvođača kreću u rasponu od 117.000 do 204.000 dinara.

Ako se odlučite za jeftiniju varijantu, u visini prosečne plate možete se opredeliti za veliki izbor mobilnih telefona srednje klase poput određenih modela Samsunga, Huaweia i Honora, dok  za minimalnu platu možete npr. kupiti OnePlus na sniženju.

Za minimalnu platu ne može se kupiti ni majica

U online shop-ovima velikih svetski brendova poput Balenciaga i Dsquared2 za minimalnu platu isplaćenu u januaru u Srbiji nije moguće kupiti ni majicu s obzirom da se cene kreću od 300 evra, pa naviše. Za ovaj iznos mogu se poručiti npr. samo dva para bokserica.

Ukoliko ste u januaru primili prosečnu požarevačku platu u iznosu od 576 evra možete kupiti bluzu, džemper ili košulju na pomenutim sajtovima.

Ovaj tekst nije imao za cilj omalovažavanje bilo čijih primanja, već da pokaže velike ekonomske razlike kako u svetu tako i kod nas.