Ekonomija

Mali: Do 2026. godine prosečna plata 1.000, a penzija 500 evra

(BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC/DS)

(BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC/DS)

Ministar finansija Siniša Mali istakao je da je Vlada Republike Srbije posvećena poboljšanju životnog standarda građana.

Dodao je da je plan da do kraja mandata sledeće vlade 2026. godine prosečna plata u Srbiji bude 1.000, a prosečna penzija 500 evra.

On je, gostujući na televiziji Pink, napomenuo da su i ove godine, od 1. januara uvećane plate u javnom sektoru u visini od 7 do 8 odsto, penzije po švajcarskoj formuli za 5,5 procenata, a minimalna cena rada za 9,2 odsto.

Baner Boom93 Android aplikacija

„Svake godine plate rastu. Kada pogledate BDP, jedan element je potrošnja i mi želimo da građani žive što bolje. To znači da plate i penzije moraju da rastu, jer kada potrošnja raste, raste i BDP. Istovremeno, nikad više novca nismo ulagali u kapitalne investicije, jer to pokreće građevinsku i ostale industrije, i naravno BDP. Treći element je razlika između uvoza i izvoza. Važno je da povećavamo izvoz, jer je to novac koji ovde ostaje“, objasnio je on.

Kako je dodao, Srbija danas ne improvizuje, već vodi odgovornu ekonomsku politiku.

„Rezultat svega što radimo je činjenica da nam je u decembru 2021. godine jedna od tri najveće rejting agencije podigla kreditni rejting, a to je zapravo detaljna analiza zdravlja i stabilnosti jedne ekonomije. Mi smo na korak od investicionog rejtinga i zaista ne moram ja da govorim o stabilnosti javnih finansija, dovoljno je da vidite izveštaje rejting agencija“, napomenuo je Mali.

Opširnije možete pročitati OVDE.