Ekonomija

Mali: Do sada 34 000 obveznika fiskalizacije prijavilo 47 000 lokacija

(BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO)

(BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO)

Obveznici fiskalizacije imaju rok do 30. aprila 2022. godine da pređu na novi model e-fiskalizacije, a prvi korak je prijava poslovnog prostora i poslovnih prostorija, objavio je ministar finansija Siniša Mali na svom Instagram profilu i naveo da je do danas ukupno 34.000 obveznika prijavilo 47.000 lokacija.

Istakao je i da je Poreska uprava podsetila obveznike na koji način se popunjava prijava (na sajtu purs.gov.rs), te da se video o tome nalazi i na YouTube kanalu ‘@ministarstvo_finansija’.

– Nakon prijave lokacija poslovnih objekata, moguće je prijaviti se za subvencije za nabavku novih uređaja, takođe preko portala Poreske uprave ePorezi. Video o tome se takođe nalazi na YT kanalu Ministarstva finansija, kao i na sajtu budiefiskalizovan.gov.rs – naveo je Mali.

Istakao je da se subvencije isplaćuju jednom nedeljno, svakog ponedeljka, dakle odmah nakon što se obveznici prijave a do sada se za subvencije prijavilo oko 19.000 obveznika.

– Od 1. novembra je takođe moguće poslati upit za bezbednosni element, koji je neophodan za e-fiskalizaciju. Važno je da pošaljete upit kada znate koji fiskalni uređaj ćete koristiti – objašnjava ministar.

Dodao je da se registar odobrenih elemenata elektronskog fiskalnog uređaja nalazi na sajtu Poreske uprave, da obveznici sve ove informacije mogu naći na sajtovima budiefiskalizovan.gov.rs i purs.gov.rs i pozvao ih da što pre pređu na novi model i da se e-fiskalizuju.