Društvo

Mali: Neće biti nestašice, Srbija ima dovoljno hrane

(BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC/DS)

(BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC/DS)

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je ekonomska situacija u Evropi teška, ali da se Srbija i sa ovom krizom dobro bori, kao i da ima dovoljno rezervi hrane i da nestašice neće biti. Mali je istakao da je Srbija na vreme obezbedila dovoljne količine soli, šećera, mleka u prahu, pšenice, kukuruza, da su rafovi u prodavnicama puni, a da se cene osnovnih životnih namirnica, kako je predviđeno vladinom uredbom, ni u narednom periodu neće menjati.

„I situacija u prodavnicama govori da nema razloga za paniku, jer svega ima dovoljno“, rekao je Mali.

Govoreći o ceni struje, Mali je rekao da se ni cena struje za građane Srbije do kraja zimske sezone neće menjati, da je cena struje za privredu malo korigovana, ali da je i dalje među najjeftinijima u Evropi. Ukazao je da firme u pojedinim evropskim zemljama obustavljaju rad zbog povećanja cena struje, navodeći primer da je to učinila jedna čeličana u Nemačkoj.

Baner Boom93 Android aplikacija

„Cena struje je u Evropi otišla u nebasa. Cena struje prema građanima Srbije se nije menjala, a prema privredi je malo otišla gore. Ni do daljnjeg se cena struje za naše građane neće menjati. Mi izdvajamo dodatna sredstava da nabavimo dovoljno gasa, jer gas trošimo više nego ikad zbog razvoja naše ekonomije“, rekao je Mali za TV Prva.

„Gorivo upola je jeftinije nego u pojedinim evropskim zemljama“

Kada je reč o gorivu, Mali je kazao da u Srbiji neće biti ni nestašice goriva i da se ono u našoj zemlji prodaje po upola manjoj ceni od one po kojoj se prodaje u pojedinim evropskim zemljama.

Podsetio je da je cena evrodizela 187 dinara po litru u Srbji, dok je cena bezolovnog benzina 176 dinara, navodeći da je cena u drugim evropskim zemljama i viša od tri i po evra po litru.

„Kod nas je cena goriva oko jedan i po evro, što znači da je više nego upola jefitinije gorivo u Srbiji nego u drugim evropskim zemljama“, rekao je Mali.

Istakao je da se država bori da obezbedi građanima sve što im je potrebno i da ponovo, kao i za vreme pandemije, najveći deo tereta krize preuzima na sebe.

„Važno nam je da održimo životni standard, da zaštitimo privredu i građane, a na taj način pokazujemo i brigu i snagu naše ekonomije“, rekao je Mali.

Ministar je naveo da Srbija trenutno na računu ima 150,4 milijardi dinara, dodajući da ima dovoljno novca da reaguje ukoliko to bude bilo potrebno.