Ekonomija

Mali o pijačnim prodavcima: Ko ne proizvodi mora izdavati fiskalni račun i tačka

(BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC/MO)
"Oni koji se bave maloprodajom moraju da izdaju fiskalne račune. Tačka". Ovim rečima ministar finansija Siniša Mali poručio je pijačnim prodavcima koji protestuju da će od 1. maja morati da imaju fiskalne kase.

Samo poljoprivrednici koji na pijacama prodaju svoje proizvode – neće biti obveznici fiskalizacije, rekao je Mali.

„Treba napraviti razliku – individualni poljoprivredni proizvođači, koji na pijacama prodaju voće i povrće koje sami proizvedu, nisu predmet fiskalizacije. Oni po zakonu ne treba da imaju fiskalnu kasu. Fiskalne kase moraće da imaju oni prodaju robu široke potrošnje“, pojasnio je Siniša Mali za Tanjug.

Ministar finansija je naveo primer iz Pančeva od pre, kako kaže – nekoliko dana.

„U domestosu koji se prodavao na pijacama su pre par dana našli kancerogene materije. Ako hoćete da prodajete neku robu, morate da imate neki red – ulaz, izlaz, fiskalni račun. Ne može opravdanje za to što nemate fiskalnu kasu da navodite loše vreme, sunce, sneg… Možemo da radimo na uslovima za rad, ali ne možemo da dovedemo u pitanje sistem fiskalizacije“, ističe Mali.

Svaka takva roba je, dodaje – nelojalna konkurencija onima koji rade po zakonu, prodavnicama, samostalnim trgovinskim radnjama koje se bave robom široke potrošnje.

„Apsolutno je nemoguće da imate crno tržište na par metara uz vas. Da ne znate šta i kako prodajete. Da ne znate da li je proizvodu istekao rok. Hoćemo da uvedemo red. Oni koji se bave maloprodajom moraju da izdaju fiskalne račune. Tačka“, poručio je Mali.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend