Ekonomija

Mali: Srbija se ne zadužuje za drugi paket pomoći, davanje 100 evra dalo rezultate

Ministar finansija Srbije, Siniša Mali, rekao je danas da se država nije zadužila za drugi paket pomoći koji obuhvata dvomesečnu isplatu 60 odsto minimalne zarade i privremeno oslobadjanje od plaćanja poreza i doprinosa.

On je procenio da će te najnovije mere koštati 63 milijarde dinara, a da na sednici Vlade Srbije koja će biti održana sledeće nedelje očekuje usvajanje svih potrebnih dokumenata koji bi omogućili sprovodjenje mera.

On je za TV Prva izjavio da je Srbija u prvom paketu isplatila 5,1 milijardi evra, a da kada se na to doda drugi paket, dotiranje penzionera sa po 4.000 dinara, bonus na plate zdravstvenim radnicima, ukupna pomoć dostigla oko 5,9 milijardi evra ili 12,5 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

„Nivo javnog duga je pod kontrolom i na nivou od 57,2 odsto u odnosu na BDP. Penzije su stabilne, kao i plate u javnom sektoru i nećemo ih smanjivati“, dodao je Mali.

Povodom kritike isplate po 100 evra svim punoletnim gradjanima, ministar je naveo da se u julu projektovalo 45,5 milijardi dinara poreskih priliva, a da je zbog rasta prometa ostvareno više 50,1 milijardi.

„Od toga, očekivali smo 20 milijardi od poreza na dodatu vrednost, a dobili smo četiri milijarde više, upravo zato što privredna aktivnost nije stala… Kao što smo i očekivali, taj novac se vratio u privredne tokove“, rekao je Mali i dodao da je ta mera bila važna i zbog „vraćanja optimizma gradjanima“.

Na pitanje o tome da li će država dodatno pomoći sektore najteže pogodjene krizom, poput ugostiteljstva, ministar je kazao da za sada ne može da kaže da li će se izdvajati dodatni novac, ali da će i drugi paket mera služiti da pomogne hotelijerima.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend