Ekonomija

Mali: Srbija uspešno sprovela reformske ciljeve iz aranžmana sa MMF-om

(BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO)
Ministar finansija Siniša Mali rekao je danas da je Srbija uspešno završila aranžman sa MMF-om pod nazivom "Instrument za koordinaciju politika".Dodao je da je ovo poseban uspeh imajući u vidu da je prethodna godina u ekonomskom smislu bila veoma teška za sve zemlje na svetu, saopšteno je iz ministarstva finansija.

„U uslovima pandemije koronavirusa i svetske ekonomske krize mi smo tokom prošle godine nastavili da sprovodimo reformske ciljeve koji su planirani u okviru aranžmana sa MMF-om, kao što je završetak transakcije za prodaju Komercijalne banke. U tim otežanim uslovima uspeli smo i da izmenimo okvir zapošljavanja u javnom sektoru tako da on bude fleksibilniji, zatim da usvojimo metodologiju za praćenje fiskalnih rizika, kao i da usvojimo strategiju politike vlasništva u javnim preduzećima. Dok smo sa jedne strane radili na tome da pomognemo privredi i građanima da lakše prebrode krizu, sa druge strane smo sprovodili reformske ciljeve iz našeg aranžmana. Srbija je ostvarila svoje planove i MMF je to prepoznao i pohvalio“ istakao je ministar Mali.

Osim što je konstatovao napredak u ispunjenju reformskih ciljeva, Međunarodni monetarni fond u svom izveštaju prognozirao je privredni rast Srbije od 5% u 2021. i 4,5% u 2022. godini. Fond je ocenio i da je veliki fiskalni paket imao važnu ulogu u podršci domaćoj ekonomiji i brzom oporavku, navedeno je u saopštenju.

„I najvažnije finansijske institucije na svetu, kao što je MMF, potvrđuju odlične rezultate Srbije kada je reč o privrednom rastu. Do takvih rezultata nije došlo slučajno, već zahvaljujući pravovremenim i efikasnim ekonomskim merama za pomoć privredi, koje upravo pohvaljuje i MMF. Pomogli smo privrednicima da se održe na stabilnim nogama, sačuvali smo radna mesta i punu zaposlenost, omogućili smo privrednim subjektima da budu likvidni i da čak dalje investiraju u razvoj svojih biznisa“ – naglasio je Mali.

Dalje, prema oceni Međunarodnog monetarnog fonda, fiskalni deficit od 3% bruto domaćeg proizvoda u 2021. godini obezbediće da se učešće javnog duga u bruto domaćem proizvodu smanjuje, istovremeno stvarajući dovoljno prostora za podršku ekonomskom oporavku, uključujući veće kapitalne investicije.

„Ponosni smo na našu politiku upravljanja javnim dugom, koji se smanjio u vreme najveće svetske ekonomske krize, tako da smo 2020. godinu završili sa javnim dugom na centralnom nivou države od 56,8%. Dakle, govorimo o godini kada su se države zaduživale ne vodeći više računa ni o kamatnim stopama, ni o visini duga. Mi smo u takvim uslovima vratili Azerbejdžanu dug od 172,7 miliona evra, upravo novcem od prodaje Komercijalne banke, čime smo uštedeli građanima Srbije 25,9 miliona evra na kamatama koje bi plaćali do 2027. godine. To je odgovornom upravljanje javnim dugom i novcem građana Srbije“, istakao je Siniša Mali.

 

 

 

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend