Ekonomija

Mali: Sva obećanja privredi i građanima u vreme epidemije ispunili smo u dan i u dinar

(BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO)

(BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO)

<div class="post-intro-content content font-medium"> Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je vlast u Srbiji sva obećanja građanima u vreme epidemije korona virusa „ispunila u dan i u dinar“, što je, kako je naveo, rezultat „odgovorne ekonomske politike koju je aktuelni predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokrenuo u vreme kada je bio premijer“. </div>

Mali je odgovarajući na poslaničko pitanje Samira Tandira (Stranka pravde i pomirenja) o merama preduzetim u vezi epidemije korona virusa, rekao da je na epidemiju vlast u Srbiji „odgovorila bolje od mnogih zemalja u svetu“, i da je u najtežim uslovima obezbedila respiratore i da je prva u Evropi obezbedila četiri vrste vakcine protiv korona virusa.

„Izgradili smo tri potpuno nove kovid bolnice, svaku od njih za četiri meseca. Verovatno smo tako spasili hiljade života. Trenutno gradimo prvu i jedinu fabriku vakcina (protiv korona virusa) u regionu, od marta naredne godine prozvodićemo svoje vakcine“, rekao je Mali i dodao da je prethodnih godina otvoreno i 250 novih fabrika.

On je istakao da je u rebalansu republičkog budžeta predviđen završetak i potpuno opremanje Univerzitetskog kliničkog centra Srbije u Beogradu, „koji će biti gotov do kraja godine“, a da će „naredne srede biti potpisan ugovor o početku izgradnje metroa u Beogradu“.

„Sa preko osam milijardi evra, što je 18 odsto godišnjeg BDP-a, podržali smo i privredu i građane. Prošle godine smo obezbedili po 100 evra (pomoći), šest ili sedam minimalnih zarada za mala i srednja preduzeća. Treći paket (pomoći) je u toku, 1. novembra penzioneri će dobiti po 30 evra, a 2. i 3. novembra građani će dobiti 30 evra, i otvorićemo još jednu prijavu za još 20 evra u decembru“, kazao je Mali.

Ministar je dodao da je „taj novac obezbeđen u rebalansu budžetu koji je usvojen“.

Prema njegovim rečima, Srbija je „sigurno pozicionirana kao jedna od najbrže rastućih ekonomija u Evropi“, uz stopu rasta bruto društvenog proizvoda (BDP) od preko sedam odsto, i stopu nezaposlenosti, „koja je ista kao 2019. godine, pre krize“, koju je izazvala epidemija.

Mali je dodao da je „udeo javnog duga u BDP-u ove godine 58,2 odsto, dok se u narednoj godini cilja na 55,5 odsto udela“.