Ekonomija

MAT: Višu međugodišnju inflaciju od Srbije imaju samo tri zemlje EU

Pixabay/ilustracija novac euro

Pixabay/ilustracija novac euro

Srbija je, u decembru 2021. godine, imala višu međugodišnju inflaciju od proseka Evropske unije, a nižu međugodišnju inflaciju od tri zemlje EU, navodi se u u poslednjem broju publikacije Makroekonomske analize i trendovi (MAT). Međugodišnja inflacija u decembru u Srbiji je iznosila 7,9 odsto, dok je u EU bila 5,3 procenta. U poređenju sa Srbijom višu međugodišnju inflaciju u decembru 2021. imale su Poljska (osam odsto), Litvanija (10,7 odsto) i Estonija (12 odsto).

Međugodišnja inflacija, koja je u decembru 2021. godine iznosila 7,9 odsto, najviša je u proteklih osam i po godina, ističe se u publikaciji Makroekonomske analize i trendovi.

„Poslednji put međugodišnja inflacija viša od međugodišnje inflacije i u novembru i u decembru 2021. zabeležena je još u julu 2013, kada je iznosila 8,6 odsto“, navodi MAT.

Baner Boom93 Android aplikacija

Na međugodišnjem nivou u decembru 2021. poskupele su sve osnovne kategorije potrošačke korpe – prehrambeni proizvodi su poskupeli za 12,1 odsto, ponajviše zato što je sveže povrće poskupelo za 25,9 odsto.

„Energija je poskupela za 13,4 odsto, ponajviše zato što su motorna goriva poskupela za 23,5 odsto. Neprehrambeni proizvodi bez energije su poskupeli za četiri odsto, ponajviše zato što su cigarete, zbog povećanja specifične akcize, poskupele za 3,3 odsto u februaru i za 3,2 odsto u julu 2021. Usluge su, na kraju, poskupele za 3,8 odsto, ponajviše zato što su komunalno-stambene usluge od januara do decembra 2021. poskupele za 6,6 odsto odsto“, navodi se u publikaciji.