Ekonomija

Ministar: U budžetu Srbije za narednu godinu više novca za plate i kapitalne investicije

Ministar finansija Srbije Siniša Mali izjavio je danas da će u republičkom budžetu za 2021. godinu biti više novca za povećanje plata u javnom sektoru, ali i za kapitalne investicije, ulaganja u vodovodne mreže, autoputeve, izgradnju železničkih pruga.
N1/Printscreen

On je za TV Pink kazao da javne investicije doprinose rastu bruto domaćeg proizvoda (BDP), otvaranju firmi i privlače privatne investitore da dodju u Srbiju.

Po njegovim rečima, za devet meseci ove godine Srbija je privukla 1,9 milijardi evra stranih investicija, najviše u regionu.

„Ogromne razmera ekonomske krize u svetu zbog pandemije korona virusa, ali ne i u Srbiji“, kazao je ministar.

Dodao je da u Srbiji „nema crnog scenarija kao u drugim zemljama, nema zatvaranja fabrika“, kao, kako je rekao. u Americi gde je 41 milion ljudi ostao bez posla.

Kako je naveo, Srbija se sa najmanjim padom BDP-a u ovoj godini, monetarnom i fiskalnom stabilnošću, pozicionirala da najviše rastem u godinama koje dolaze.

Mali je najavio da će za dva dana objaviti uslove po kojima će državna Finansijska korporacija SAD za medjunarodni razvoj (DFC) davati garancije za kredite privredi u Srbiji.

„To će biti povoljni krediti na duži rok otplate kako bi se malim, srednjim, ali i velikim preduzećima, omogućilo da dobiju potreban novac i likvidnost, ne samo da prežive ovu krizu nego da nastave da investiraju“, kazao je Mali.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend