Ekonomija

Ministarstvo: E-fakture kreću od 1. maja

(BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC/DS)

(BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC/DS)

Ministar finansija Siniša Mali najavio je danas da će privredi i javnom sektoru, zbog potreba prilagođavanja novom sistemu elektronskih faktura, biti dat prelazni rok do kraja aprila naredne godine, da bi od 1. maja bio u punoj primeni.

„Mi ćemo, pošto smo dobili dosta zahteva, do kraja godine izmeniti Zakon o elektronskom fakturisanju i dati prelazni rok do kraja aprila da se korisnici adaptiraju i osposobe da izdaju i primaju elektronske fakture. Očekujem da će te izmene biti usvojene od strane poslanika u Skupštini Srbije“, rekao je Mali obraćajući se prisutnima na danas održanoj obuci za lokalne samouprave „Primena sistema elektronskih faktura“.

Mali je, kako je saopštilo Ministarstvo finansija, naveo da su ostali rokovi, koji su navedeni u zakonu realni i da će nastaviti da važe i nakon zakonskih izmena.

Redosled obaveza

Prvo nastupa obaveza javnog sektora da primi i čuva elektronsku fakture i da izdaje elektronske fakture drugom subjektu javnog sektora, i to će se primenjivati od 1. maja 2022. godine, umesto od 1. januara. Isto važi i za obavezu firme u privatnom sektoru da izda elektronsku fakturu javnom sektoru.

Obaveza firme u privatnom sektoru da primi i čuva elektronsku fakturu koju je izdao javni sektor, ali i druga privatna preduzeća, primenjivaće se od 1. jula 2022. godine, kao što je i bilo planirano.

Takođe, obaveze izdavanja i čuvanja elektronske fakture u transakcijama između firmi u privatnom sektoru nastupaju od 1. januara 2023. godine, ukazuju u ministarstvu.

„Naša želja je da u 2023. godine uđemo i u sistem e-otpremnica. Na to se nadovezuju platni promet između pravnih lica i sistem e-fiskalizacije. Pravimo kompjuterski i informacioni vertikalni lanac i to će biti najvažniji održiv sistem borbe protiv sive ekonomije“, naglasio je Siniša Mali i dodao da je korišćenje sistema e-faktura u potpunosti besplatno.

Povrat PDV-a istog dana

Ministar finansija je istakao da se kroz ovaj sistem realizuje ono što privrednici očekuju decenijama.

„Ukoliko se pogode ulazna i izlazna faktura, našoj privredi ćemo vraćati PDV istog dana. Nema čekanja, dodatnih kontrola, sistem nudi pravu stvar za našu privredu“, naveo je on.

Državna sekretarka u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Maja Mačužić Puzić je pozvala sve gradove i opštine da se pripreme za novi način rada, koji štedi vreme i novac.

„U proteklom periodu preko sistema e-uprave razmenjeno je preko 50 miliona dokumenata, to je 50 miliona sekundi uštede koje je prepoznato kao konkretna dobrobit uvođenja e-uprave“, navela je ona.