Ekonomija

Ministarstvo privrede: Srbija povoljna lokacija za investitore iz dijaspore

pixabay/ilustracija

pixabay/ilustracija

Srbija je atraktivna lokacija za investitore zbog brojnih mogućnosti korišćenja državne pomoći, a stalno se radi i na poboljšanju uslova poslovanja, rekao je je danas savetnik ministra privrede Branislav Pejčić.

On je na onlajn konferenciji u okviru projekta LinkUp “Digitalizacija saradnje i kreiranje politika za poslovnu dijasporu” kazao da se radi na izmenama i dopunama Zakona o ulaganjima u cilju privlačenja investitora i njihovog zadržavanja u Srbiji.

“Trenutno imamo 342 velika investiciona projekta, od toga je 177 potpuno realizovano, 130 su aktivni projekti, a manji broj je u fazi monitoringa. Mnoge investicije su se ponavljale, imamo primere po nekoliko puta realizovanih projekata, što govori o tome da je ukupna investiciona stabilnost na zavidnom nivou”, naveo je Pejčić.

On je podsetio da je 2016. godine iznos investicija u Srbiji bio 213 miliona evra, 2020. je iznosio 1,6 milijardi evra, a do sada su u ovoj godini zaključeni ugovori u vrednosti 575 miliona evra.

“Dijaspori želimo da predstavimo konkretne programe, poput bespovratnih podsticajnih sredstava u proizvodnom sektoru, koji podrazumeva da država pomogne u zavisnosti od stepena razvijenosti jedinice lokalne samouprave gde se program realizuje”, kazao je Pejčić.

Dodao je da postoji i poseban program u oblasti prehrambene industrije i da ko god da je zainteresovan da pokrene investicije u ovoj oblasti mora da zaposli najmanje 30 ljudi i da investira najmanje dva miliona evra u osnovna sredstva, dok program u oblasti turizma i unapredjenja usluga hotelskog smeštaja zahteva da se uloži najmanje dva miliona evra i da se zaposli minimum 70 ljudi.

Pomoćnik direktora Sektora za analitiku, strateške analize i internacionalizaciju Privredne komore Srbije (PKS) Bojan Stanić rekao je da postoji odredjena neizvesnost u ekonomiji, ali da ohrabruje izveštaj Medjunarodnog monetarnog fonda koji kaže da je kriza trenutna.

“Inflatorni pritisci trebalo bi značajno da opadnu u narednoj godini, a da stanje na tržištu kapitala ostane relativno stabilno i da ne dodje do značajnijeg porasta kamatnih stopa”, ocenio je Stanić.

Prema njegovim rečima uslovi za insvesticije u Srbiji i svetu će biti podsticajni, što će dovesti do toga da se realizuje stopa rasta koja se na globalnom nivou procenjuje na šest odsto, dok je za Srbiju ona revidirana sa šest na 6,5 odsto.

“Sa ovim optimizmom gledamo i u druge aktivnosti naše privrede posebno na povezivanje sa investitorima iz dijaspore, a samim tim i sa projektom LinkUp”, kazao je on.

Stanić je napomenuo da je u procesu prenošenje poslovnog centra za dijasporu u sistem PKS, a njegova prezentacija planirana je za decembar ove godine.