Ekonomija

Ministarstvo: Robne rezerve ne mogu da zamene tržište

Foto: Pixabay /ilustracija

Foto: Pixabay /ilustracija

Robne rezerve ne mogu da zamene tržište, ispuštanjem neograničenih količina osnovnih životnih namirnica kako bi se zaustavio rast njihovih cena, rekao je Uroš Kandić, državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija.

Kandić je rekao da u robnim rezervama ima dovoljno proizvoda i da je već intervenisano brašnom kako bi se smirile cene hleba.

Odluka o ograničavanju cena, osim hleba „sava“ na 46 dinara, za još pet osnovnih prehrambenih namirnica, doneta je, kako je objasnio Kandić, posle razgovora sa proizvođačima i trgovcima koji su se složili da teret poskupljenja ne mogu da snose samo potrošači.

„U robnim rezervama ima dovoljno svih osnovnih životnih namirnica, ali one služe za slučaj velikih disbalansa cena i ne mogu da zamene tržište“, rekao je Kadić.

Baner Boom93 iOS aplikacija za VestiVlada Srbije donela je uredbu o ograničavanju rasta cena šećera u kristalu, brašna tipa T-400, jestivog suncokretovg ulja, mesa od svinjskog buta i dugotrajnog mleka sa 2,8 odsto mlečne masti na nivou od 15. novembra, koja je danas stupila na snagu.

U obrazloženju je navedeno da je uredba doneta radi sprečavanja poremećaja na tržištu, a da proizvođači tih namirnica ne smeju isporučivati količine manje od prosečnih u poslednjih 12 meseci. Zamrzavanje cena će trajati dva meseca, a za nepoštovanje uredbe predviđene su kazne do dva miliona dinara ili oko 17.000 evra i zabrana rada u trajanju od šest meseci do jedne godine.

Kandić je rekao da će se ponovo razgovarati sa proizvođačima i trgovcima da li ima potrebe za dodatnom intervencijom iz robnih rezervi.

„Analizirali smo stanje na tržištu i doneli odluku o ograničavanju cena iako niko nije srećan kada se donosi administrativna mera, jer uvek postoji rizik“, rekao je Kandić.

Istakao je da su intervencije ispuštanjem robe iz robnih rezervi, kako bi se zaustavilo poskupljenje, i u svetu pomoćni mehanizam za sprečavanje poskupljenja.

Dodao je da su proizvođači i trgovci odgovorni i da su shvatili da ne mogu posledice poskupljenja da snose samo potrošači.

Kandić je rekao da je položaj proizvođača i trgovaca već olakšan i novom odlukom Vlade Srbije da se privredi do kraja godine ne poveća utvrđena cena struje.