Ekonomija

MOR: Inflacija u svetu više nego udvostručena za godinu dana

Pixabay ilustracija
Rast inflacije u svetu odražava efekte zatvaranja zbog globalne pandemije u toku 2020. i 2021. godine, ali je na inflatorni skok u skorije vreme uticao porast cena energije i hrane, posebno od početka rata u Ukrajini, što će u narednim godinama verovatno održati cene na visokim nivoima, ocenila je Međunarodna organizacija rada (MOR).

Godišnja stopa inflacije širom sveta, merena indeksom potrošačkih cena, ubrzala je rast na 9,2 odsto u martu 2022, sa 7,5 odsto u februaru 2022. godine, 6,8 odsto u januaru 2022. i 6,4 odsto u decembru 2021, ukazuje se u najnovijoj analizi MOR koju je objavio portal Nezavisnost.org.

Stopa inflacije u martu 2022. bila je više nego dvostruko veća od stope od 3,7 odsto zabeležene u martu 2021.

Stručnjaci MOR ukazali su da je rat u Ukrajini izazvao veliki šok na tržištima roba i poremetio globalne obrasce trgovine, proizvodnje i potrošnje na načine koji će verovatno u narednim godinama održati cene na visokim nivoima.

Prema podacima o globalnom tržištu roba iz marta 2022, pšenica i ulje su trenutno približno 50 odsto skuplji nego pre godinu dana, a rastu i cene i drugih žitarica.

„Za zemlje uvoznice, ova poskupljenja predstavljaju značajnu prepreku ekonomskom rastu i egzistenciji, potencijalno podižući društvene i političke tenzije“, upozorio je MOR.

Međutim, kako se napominje u analizi, cene, posebno hrane, rasle su i pre početka rata u Ukrajini.

„Ograničenja prekograničnog kretanja radne snage i poremećaji u globalnim lancima snabdevanja u vezi sa kovidom-19 povećali su troškove proizvodnje i smanjili konkurenciju. Nedavna povećanja cena izazvana ratom u Ukrajini jednostavno su pogoršala postojeći pritisak na cene zbog spoja velike potražnje i stalne nestašice ponude“, ističe se u analizi MOR-a.

Navedeno je da porast cena ima veliki uticaj na životni standard domaćinstava, posebno onih sa nižim prihodima, koja veći deo svojih prihoda troše na hranu i druge osnovne potrepštine.

Kako je ukazano, domaćinstva se sada suočavaju sa izglednim pogoršanjem ličnih finansija „u pozadini slabijeg nacionalnog ekonomskog rasta i odloženog oporavka nakon krize“.

Prognoza je da naredni meseci verovatno „neće doneti veliko olakšanje“ s obzirom na nove epidemije kovida-19 u nekim kineskim gradovima, a posebno zbog rata u Ukrajini, koji zajedno stvaraju ogromnu neizvesnost u pogledu funkcionisanja globalnih lanaca snabdevanja i cena roba, naveo je MOR.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend