Ekonomija

Najavljeno ulaganje 12 milijardi evra u energetsku infrastrukturu Srbije

FOTO: EPS Energija Kostolac

FOTO: EPS Energija Kostolac

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da će se u narednih šest godina u energetsku infrastrukturu u zemlji uložiti 12 mlrd EUR čime će se uvećati investicioni program „Srbija 2025“.

U narednih šest godina u infrastrukturu energetike uložiće se 12 mlrd EUR jer energija čini krvotok sistema – rekao je Vučić u obraćanju građanima, u Palati Srbija.

Dodao je da gas i struja neće skoro poskupeti, a ako i poskupe da će to biti u razumnim okvirima i neće predstavljati udar na standard. Te cene se, kako je rekao, subvencionišu iz budžeta.

Istakao je da će Srbija morati da diversifikuje snabdevanje naftom i da se sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom već razgovaralo o priključenju na njihov naftovod kako bi se obezbedio još jedan pravac, osim Jadranskim naftovodom za snabdevanje, i kako bi mogla da se bira niža tranzitna taksa. Najavio je i plan za izgradnju naftovoda kroz Severnu Makedoniju, do Drača u Albaniji.

Кako se navodi na sajtu Vlade, naveo je da ćemo se snabdevati na različite načine naftom u ovom periodu i dodao da ćemo kupovati iračku naftu koja je 20% skuplja.

Vučić je rekao da je potrebno između 18 i 24 meseca da izgradimo naftovod do Mađarske i najavio da ćemo brzo krenuti da ga radimo kako bismo se priključili na naftnu mrežu Mađarske, pri čemu će otpočeti i brzi razgovori sa našim drugim partnerima u regionu.

Dodao je da su obezbeđene rezerve dizela za 75 dana i benzina za 59 dana i da se planira izgradnja novog skladišta nafte i da postoje dve ponude, britanska i ponuda konzorcijuma domaćih kompanija.

Кako je istakao, rezervi gasa ima dovoljno za dva meseca da se ne uveze ni kubni metar.

Električna energija se, kako je rekao, ne uvozi deset dana jer je „stabilizovan sistem“. Plan je, prema njegovim rečima, da se izgradi više gasnih interkonektora sa susednim zemljama.

On je rekao da je sa Orbanom razgovarao da Srbija postane suvlasnik u nuklernim elektanama Paks 1 i Paks 2 i da bi se to platilo novcem ili valorizovalo suvlasništvom u nekoj srpskoj kompaniji.

Vučić je rekao i da se razmišlja da se proizvođačima struje iz OIE koji su u poslednjih godinu dana zaradili ogroman profit uvede ekstraporez i da to planiraju i neke zemlje EU, prenosi Beta.

Pričajući o skladištima nafte, on je dodao da Srbija radi na novim skladištima nafte, navodeći da postoje dve ponude, od kojih je jedna britanskog Vitola za 400 do 500.000 tona, a druga konzorcijuma naših naftaša za 200.000 tona.

On je rekao da britanski Vitol traži posebne uslove za arbitraže, a da konzorcijum naših naftaša nudi da izgradi skladište od 200.000 tona.

Donećemo odluku o tome koja je ponuda bolja. Samo da znate da smo 2021. godine preradili 3,6 miliona tona nafte u rafineriji u Pančevu, a 2012. smo prerađivali 2,1 milion tona, što je danas gotovo dvostruko više – ukazao je predsednik, navodi se na sajtu Vlade.