Ekonomija

NBS: Delegacija Srbije na prolećnom zasedanju MMF-a i Grupacije Svetske banke

Foto/ugovor/ilustracija/ Pixabay

Foto/ugovor/ilustracija/ Pixabay

Na prolećnom zasedanju Medjunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Grupacije Svetske banke ocenjeno je da je Srbija imala brz i efikasan odgovor na rizike s globalnog tržišta i potvrdjeno da srednjoročni izgledi Srbije ostaju povoljni, saopštila je danas Narodna banka Srbije (NBS).

Delegacija Srbije koju je predvodila guverner NBS Jorgovanka Tabaković učestvovala je zasedanju MMF-a i Svetske banke, gde se sastala sa visokim predstavnicima tih institucija i velikog broja investitora, a na sastancima je učestvovao i ambasador Srbije u SAD Marko Djurić.

U saopštenju je navedeno da su ključne ocene date tokom sastanaka s zamenikom generalnog direktora Medjunarodnog monetarnog fonda Bo Lijem i direktorom Sektora za Evropu u Medjunarodnom monetarnom fondu Alfredom Kamerom.

Baner Boom93 Android aplikacija

Visoki zvaničnici MMF-a pohvalili su vlasti u Srbiji za odlične rezultate postignute i u uslovima velikih šokova, a ukazali su i da je srpska privreda odlično sprovedena kroz pandemiju kovid-19 i da je kumulativan rast Srbije u dve godine pandemije bio medju najvišim u Evropi.

Ocenjeno je da je Srbija još jednom potvrdila da ima dobar sistem upravljanja u kriznim situacijama, da su zahvaljujući znatno boljim od planiranih poreskih prihoda fiskalni rezultat u 2021. bili bolji od očekivanog, i da je i u aktuelnim uslovima u Srbiji očuvana stabilnost kursa dinara i finansijskog sektora, što je važno za očuvanje poslovnog i potrošačkog poverenja, navela je NBS.

Takodje je ocenjeno da je NBS brzo i efikasno odgovorila kako bi se sprečilo prelivanje eksternih šokova na domaći bankarski sistem, koji je dobro kapitalizovan i likvidan, a posebno je pohvaljeno i brzo okončanje transakcije kojom je Sberbanka Srbija postala deo jake domaće bankarske grupe s visokom kapitalizovanošću i snažnom pozicijom likvidnosti.

S obzirom na sve što je u Srbiji na makroekonomskom planu uradjeno do pandemije, kao i na brz i efikasan odgovor na rizike s globalnog tržišta, ocenjeno je da srednjoročni izgledi Srbije ostaju povoljni.

Guvernerka Jorgovanka Tabaković informisala je visoke zvaničnike MMF-a o ishodu aprilskih izbora i tome da je predsednik Aleksandar Vučić dobio ogromnu podršku naroda, uprkos teškoj aktuelnoj globalnoj situaciji koja se preliva na sve zemlje, navodi se u saopštenju.

Tabaković je rekla da je svoje rezerve i odbrambene mehanizme za vanredne situacije gradila pravovremeno, o čemu svedoče i visoke devizne rezerve i geografska i projektna rasprostranjenost investicija.

Ona je rekla da su zbog značaja stabilnosti deviznog kursa ni tokom prethodna dva meseca kao ni tokom prethodnih epizoda povećanih medjunarodnih rizika nije dopušteno da spoljni šokovi dovedu do prekomernih oscilacija deviznog kursa. Tabaković je istakla da stabilnost nema alternativu.

Guverner Jorgovanka Tabaković rekla je i da je Srbija važan faktor regionalne povezanosti i da ostaje posvećena saradnji, dogovaranju i inicijativi „Otvorenog Balkana“. I ambasador Marko Djurić je ukazao da Srbija uvek bira put saradnje, i da učešćem u inicijativi „Otvoreni Balkan“ nedvosmisleno potvrdjuje svoje opredeljenje za saradnju i prosperitet regiona.

U pogledu izazova za koje je ocenjeno da ih ima dosta i da potiču s globalnog tržišta, poput uticaja globalnih faktora na inflaciju i neophodnosti obezbedjenja energetske stabilnosti, Tabaković je navela neke od mera koje se u Srbiji preduzimaju kako bi se ograničio njihov efekat.

Ona je ukazala da je ključno da je očuvana stabilnost, pre svega deviznog kursa i politička stabilnost. Očuvana je stabilnost deviznog kursa zahvaljujući čemu je i bazna inflacija oko dva puta niža od ukupne inflacije, što nije slučaj u mnogim drugim zemljama, dodaje se u saopštenju.

Vlada je takodje donela brojne mere kao što su ograničavanje cena osnovnih namirnica, dopunjavanje ponude prehrambenih proizvoda iz robnih rezervi, povećanje subvencija za poljoprivredne proizvođače, privremena zabrana izvoza osnovnih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda. Na to, tu su i značajne mere koje se odnose na ograničavanje rasta cena energenata.

Na brojnim sastancima tokom Prolećnog zasedanja, na kojima su učestvovali predstavnici velikog broja zemalja, analizirani su i nikada veći izazovi koji oblikuju međunarodno okruženje, navodi se u saopštenju.

Ocenjeno je da je inflacija u globalnim okvirima podstaknuta rastućim cenama hrane i svetskim cenama energenata, i da predstavlja veliki izazov za sve privrede, a istaknuto je da će veliki ekonomski šok koji utiče na globalne ekonomske izglede ostaviti trag na oporavak svih zemalja kroz veće svetske cene robe, efekte na globalne finansijske uslove, poremećaje u lancima snabdevanja, kao i kroz kanal nepoverenja.