Ekonomija

NBS: Referentna kamatna stopa ostaje jedan odsto

Boom93/Marko Veljković/Ilustracija
Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) odlučio je danas da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od jedan odsto, saopštila je NBS.

Istaknuto je da NBS postepeno, od oktobra 2021. godine, smanjuje stepen ekspanzivnosti monetarne politike, povlačeći viškove likvidnosti iz bankarskog sistema.

Baner Boom93 iOS aplikacija za VestiPrema oceni Izvršnog odbora, inflacija će se i tokom prvog tromesečja ove godine kretati oko nivoa zabeleženog krajem prošle godine ili blago iznad njega, na šta će se odraziti efekti energetske krize u svetu i po tom osnovu više cene uvoznih proizvoda, ali bi od drugog tromesečja trebalo da usledi usporavanje inflacije i njeno kretanje ka centralnoj vrednosti cilja, koju bi mogla da dostigne krajem 2022.

Usporavanju inflacije, kako je procenjeno, doprineće iscrpljivanje efekta privremenih faktora koji se prvenstveno odnose na više cene energenata i poljoprivrednih proizvoda, kao i očekivano postepeno rešavanje problema zastoja u globalnim lancima snabdevanja.

“U kratkom roku ublažavanju daljeg rasta cena trebalo bi da doprinesu i mere Vlade Srbije u pogledu privremenog ograničavanja cena osnovnih životnih namirnica i električne energije za privredu”, navela je NBS u saopštenju.

Dodaje se da je, u slučaju da se ipak materijalizuju neki od rizika, koji bi za posledicu mogli da imaju kretanje inflacije iznad gornje granice dozvoljenog odstupanja od cilja u dužem periodu, NBS spremna da u najkraćem roku reaguje svim raspoloživim instrumentima.

Po proceni NBS, opreznost u vodjenju monetarne politike nalažu i kretanja na medjunarodnom robnom i finansijskom tržištu.

Izvršni odbor je naglasio da će prioritet monetarne politike i dalje biti obezbedjenje cenovne i finansijske stabilnosti u srednjem roku, uz podršku što bržem rastu domaće privrede i zaposlenosti, daljem rastu izvoznog sektora, kao i povoljnom investicionom ambijentu.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 10. februara.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend