Ekonomija

NBS upozorila gradjane na potencijalne opasnosti i rizike u trgovanju binarnim opcijama

Narodna banka Srbije (NBS) upozorila je danas gradjane na potencijalne opasnosti i rizike u trgovanju binarnim opcijama, odnosno investiranju u odredjenu robu ili akcije na osnovu predvidjenja kako će se kretati njihove cene, što u velikoj meri ima karakteristike kladjenja.

„U poslednje vreme uočena je praksa reklamiranja pojedinih elektronskih platformi koje potencijalnim klijentima nude mogućnost ‘lake i brze zarade’ u kratkom roku i to putem trgovanja binarnim opcijama, što su visoko rizične transakcije koje često uključuju i različite oblike prevara“, istakla je NBS u saopštenju.

Kako je objašnjeno, kao pružaoci tih „usluga“ javljaju se platforme koje ne podležu regulatornim, kontrolnim, niti nadzornim ovlašćenjima organa Srbije.

„Pružanje investicionih i brokersko-dilerskih usluga u Srbiji ne može se obavljati bez dozvole Кomisije za hartije od vrednosti. Stoga je preporuka gradjanima da, pre nego što odluče da povere nekome svoj novac ili da investiraju u neki finansijski proizvod, provere da li lice ili platforma koji nude odredjene usluge imaju dozvolu za pružanje investicionih i brokersko-dilerskih usluga i davanje investicionih saveta“, prepručila je centralna banka.

Isplata po osnovu binarnih opcija u potpunosti, kako je navela NBS, zavisi od uspešnosti predvidjanja da li će cena odredjene aktive zabeležiti rast iznad ili pad ispod odredjenog nivoa, u odredjenom periodu.

Kupac takve opcije pokušava da predvidi smer kretanja cene izabranog finansijskog instrumenta (rast ili pad cene), kao i vremenski period na koji glasi ovakva projekcija. U slučaju uspešno predvidjenog kretanja cene, pojedinac ostvaruje dobit u formi fiksnog unapred poznatog dela uloženog novca (obično 70 do 80 odsto uloga), koju mu isplaćuje brokerska kuća (elektronska platforma), dok u slučaju neuspešnog predvidjanja gubi ceo uložen iznos.

Posledica je, po tumačenju NBS, da kupac binarne opcije u proseku gubi novac, jer je sistem dizajniran tako da „šanse“ u proseku idu u korist platforme.

„Internet platforme za trgovanje koje nude ove ‘usluge’ ne ispunjavaju potrebne regulatorne zahteve, što ostavlja prostor za mnogobrojne prevare – odbijanje platformi da isplate inicijalno uplaćena sredstava ili ostvarenu zaradu, zloupotreba podataka o korisnicima, manipulacija platformi podacima o stvarnom kretanja cena aktive“, navela je NBS.

Ukazano je da su potencijalne opasnosti za gradjane od poslova sa binarnim opcijama prepoznali i evropski regulatori, koji su preduzeli mere kojima se privremeno ili trajno zabranjuje tržište, distribucija i prodaja binarnih opcija stanovništvu, odnosno „malim“ investitorima.

Takodje, na brojne opasnosti i rizike u trgovini binarnim opcijama, kao i povezane prevare, ukazali su i američki regulatori, kao i FBI.

NBS je preporučila gradjanima da budu oprezni i da detaljno analiziraju sve rizike potencijalnog ulaganja finansijskih sredstava u proizvode koji se smatraju visokorizičnim i koji mogu dovesti do značajnih gubitaka.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend