Ekonomija

Neregistrovane radnje i firme bez pomoći države

Na program ekonomskih mera Vlade Srbije tokom pandemije virusa korona neće moći da računaju neregistrovane radnje i firme kojih prema proceni NALED-a ima oko 70.000, a najviše su oštećeni njihovi radnici, rečeno je na prvoj onlajn konferenciji NALED-a na kojoj su predstavljeni rezultati istraživanja stavova građana o sivoj ekonomiji.

Istraživanje je pokazalo da polovina građana smatra da je siva ekonomija najzastupljenija u radnim odnosima, odnosno kroz neprijavljivanje radnika, ,isplaćivane zarada na ruke i neuplaćivanje doprinosa.

Uprkos tome 59 odsto ipak ne bi prijavilo poslodavce inspekciji, od straha da ne ostanu bez posla.

Da je obim sive ekonomije smanjen prethodnih godina smatra više od 51 odsto građana i tržišnu inspekiciji vide kao najzaslužniju za to.

Podsticanje preduzetništva takođe je efikasan način suzbijanja sive ekonomije i zato raduje činjenica da bi četvrtina građana pokrenula sopstveni biznis, kao i da je 68 procenata za podsticaje mere kao što je poresko oslobađanje početnika u poslovanju „startuj leglano“ na čijem su uvođenju radili Vlada Srbije i NALED.

Istovremeno skoro tri četvrtine ispitanika veruje da takve mere mogu da pomognu prelasku neregistrovanih firmi u legalne tokove.

Gotovo polovina građana 48 odsto, smatra da je uzimanje fiskalnog računa najefikasniji način za smanjenje sive ekonomije. Istovremeno 71 odsto ne bi prijavilo objekat u kojem ne dobija račun.

Građani potvrđuju da se računi najmanje izdaju u frizerski i salonima lepote, kod automehaničara. Među najodgovornije za izdavanje računa navode trgovce a 53 odsto se slaže da sva mesta treba fiskalizovati.

Više infomacija možete pročitati OVDE.

IZVOR: Politika

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend