Društvo

Nikad veća potražnja za građevinskim materijalom uprkos poskupljenju, ovo su cene u Požarevcu

FOTO: M. Veljković/Boom93

FOTO: M. Veljković/Boom93

Građevinski materijal značajno je poskupeo, nestašica uglavnom nema, a ono što je karakteristično, uprkos znatno povišenim cenama, jeste da se potražnja ne smanjuje.

Blic piše da poskupljenja građevinskih materijala nisu zaobišla stovarišta u Srbiji, na kojima su poručili da uprkos rastu cena, koji se kreće u rasponu od 20 do čak 80 odsto kod pojedinih artikala, promet nije opao i teče u okviru uobičajenih oscilacija. Takvo stanje ne čudi, s obzirom na veliki broj gradilišta širom grada, koja su izgleda imuna na aktuelna ekonomska kretanja.

Od najosnovnjih materijala, cement je u prethodnom periodu pretrpeo poskupljenja, te je njegova cena od početka ove godine skočila između 20 i 30 odsto, piše list Blic. Džak sa 40 kilograma tog građevinskog materijala u Požarevcu može se nabaviti po ceni od 699 dinara, na nekoliko stovarišta u gradu.

Baner Boom93 Android aplikacija

Sa druge strane, cigla se može naći po ceni od 35 dinara po komadu.

Najtraženiji artikli variraju od stovarišta do stovarišta. Dok su na pojedinim najprodavaniji cement i praškasti proizvodi, druga stovarišta najviše prodaju termo blokove.

Termo blok 25, u zavisnosti od proizvođača, u Požarevcu može se naći po cenama koje se kreću od 55 dinara po komadu.

Bilo je oscilacije u cenama većine proizvoda, od gvožđa do proizvoda od opeke, a sve cene su išle nagore, međutim, u poslednje vreme, nakon prvobitnog skoka, stanje se stabilizovalo na novim „visinama“.

I pored poskupljenja, nije bilo nestašica najtraženijih materijala.